Ne, riječ je o patki i neću pisati o 9 stvari zbog kojih je kašnjenje dobra stvar jer svim srcem vjerujem da niti jedna prednost kašnjenja ne postoji. Što bi bilo kad bi svi kasnili? Koje li utopije! Čemu vrijeme, čemu dogovori, rasporedi i satnice ako ih nitko ne poštuje? Kad bi naši liječnici kasnili na vizite, kirurške operacije, ili kad bi kola hitne pomoći jednostavno kasnila na mjesto nesreće? Kad bi vatrogasci kasnili na mjesto požara ili kad bi kuhari i konobari odlučili kasniti na svoj posao? Kad bi pekar odlučio odspavati pol sata dulje i zakasniti? Onda mamica ujutro ne može kupiti kruh kako bi djetetu pripremila marendu za izlet?

Sad kad sam privukla vašu pažnju (a nadali ste se da ste konačno pronašli beneficije te nepodnošljive navike), pokušat ću vam dati 9 razloga zbog koji biste trebali prestati kasniti.

1. Uvijek ste u žurbi

Osobe koje nemaju običaj kasniti često misle da oni koji kasne to čine radi toga što ne rade ništa. Onda to traćenje vremena produže i tako dolazi do kašnjenja. Ipak, osobe koje uvijek kasne zapravo imaju pretrpan raspored. Kad zakasne na prvu obavezu, interval kašnjenja se sve dalje pomiče. No ipak, ponekad u nadi da ne zakasne na neku od nadolazećih aktivnosti, osobe koje uvijek kasne požuruju prethodne obaveze, odrađujući ih površno i ubrzano. Na kraju ipak nekako zakasne na nadolazeću aktivnost.

2. Konstantno ste pod pritiskom

Kao rezultat neprestane žurbe, borbe s obavezama kojih je možda previše, društvene (ne)odgovornosti, u vama je neprestana napetost, nelagodan osjećaj da nešto trebate učiniti. Čak i kad se odmarate, zapravo ne možete odmoriti svoj um koji vas neprestano podsjeća na zadatke koji vas čekaju, za koje niste sigurni hoćete li ih napraviti na vrijeme. I tako se nađete u začaranom ciklusu podsvjesnog kopkanja (nerijetko ničim izazvanog).

3. Ne ostvarujete svoje namjere

S obzirom na to da ste često u gužvi i mnoge stvari odrađujete prilično ubrzano, neke od njih ne uspijevate privesti kraju. Mnoge od njih niti ne započnete. Postoje ideje i planovi o kojima ste maštali, no lebdeći (ili da se bolje izrazim, tonući) u moru prioritetno neposloženih obaveza, oni odlaze u zaborav. Ovdje spadaju neostvarene novogodišnje odluke i one “od sutra ću” ili naša omiljena – “od ponedjeljka više neću”.

4. Ne živite trenutak (a mislite da živite)

U jurnjavi se ne uspijevate okrenuti oko sebe. Ne primjećujete kako je danas nebo posebno plavo, a oblaci zasljepljujuće bijeli. Kako netko u vašoj blizini ima fantastičan parfem. Ne primjećujete kako je vaš najbolji prijatelj danas baš posebno radostan niti kako vam se osoba koja vam je išla ususret na Korzu osmjehnula. Ne, zatvoreni ste u svoj balon “moranja” u svoj balon obaveza iz kojeg ne možete izaći jer ni sami ne možete zadržati sve konce u rukama, a kamo li primjećivati sitnice u životu.

5. Vaši prijatelji

Ah ti divni ljudi! Možda su već i otupjeli na kašnjenja, no vjerujte, nikad im nije drago čekati vas. To je frustrirajuće na više razina. Kao prvo, opet kasniš! Kao drugo, ne poštujete njezino slobodno vrijeme koje vam poklanja. Osoba je stigla na vrijeme, i sve svoje druge planove podredila je tome da poštuje dogovor. Ostvarila je svoju misiju, i onda pljuska – sve je bilo uzalud. Treće – ne poštujete osobu. Ako uzastopno kasnite na svaki dogovor, osobe s kojima se često dogovarate počet će misliti kako vam je sasvim svejedno jeste li stigli na dogovoreno vrijeme, nakon 15 minuta ili čak čitav sat kasnije. Tako osobi dajete do znanja da je uzimate zdravo za gotovo i da se zapravo podrazumijeva da će ona vas čekati.

6. Vaša karijera

Zanima me koji poslodavac raširenih ruku i s osmjehom svako jutro dočekuje svog zaposlenika koji redovito kasni. Ako i postoje, riječ je o endemima, svaka čast ako naletite na takvoga, nemojte nikada mijenjati posao! Što se ostalih šefova tiče, vjerojatno će biti prilično nezadovoljni ako učestalo ne dolazite na posao na vrijeme ili ako uredno ne dovršavate svoje zadatke. Loši odnosi s nadređenima nipošto ne pogoduju vašoj karijeri, kao ni ugodnoj radnoj atmosferi. Osim nadređenih, niti kolegama nećete biti omiljeni kolega jer će vas smatrati onim privilegiranim kojemu se kašnjenja toleriraju (iako to u stvarnosti uopće nije tako). Ako pak radite posao gdje ste pritom osuđeni na timski rad, vaš tim neće postići željene rezultate.

7. Dovodite u opasnost sebe i druge

Prvenstveno mislim na promet. Jurnjave automobilom po gradu, neoprezno pretrčavanje ulice na mjestima gdje nema zebre niti semafora mogu dovesti do nesreće. Dok ste u takvoj žurbi, ne razmišljate o posljedicama koje jedan krivi potez može izazvati. Također, multitasking za volanom – telefoniranje i tipkanje – uzrok su mnogih nesreća. A nesreće se uistinu mogu dogoditi svakome, u bilo koje doba dana, čak i ispred kuće. Zato budite uvijek na oprezu dok žurite. Ako ne radi sebe – radi onog vozača (koji neće stići zakočiti dok pretrčavate na crveno i koji ima ženu, djecu i ostatak života za nositi vas na duši ako pođe po zlu) i radi one djevojčice (koja je prelazila pješački na putu kući iz škole, i koju niste vidjeli tipkajući dok vozite)

8. Nepouzdani ste u očima drugih

Vezano za prijatelje i kolege – kako se osloniti na onoga kome ne možete povjeriti važan zadatak jer ga neće izvršiti na vrijeme. Ili kako računati na osobu koja vam obeća pomoći, no ipak to ne učini jer nije stigla. Povjerenje i čast su dvije važne stvari, stupovi međuljudskih odnosa. Nemojte pristajati na one obaveze koje znate da nećete uspjeti napraviti. Nemojte obećavati ono što ne možete dati. Razočarenje je teška stvar – nemojte to priuštiti niti sebi, niti njima. Oni će reći: „Da ti je stalo, napravio bi!“, jer to nije taj put, ta jedna stvar, nego već niz prethodnih, a ova potonja je samo kap koja je prelila čašu.

9. Nezadovoljni ste sobom

Kao posljedica svih prethodnih točaka, nezadovoljni ste sobom. Poput pritiska, postoji taj loš osjećaj koji nosite sa sobom iz dana u dan. Nekakav osjećaj neispunjenja, nedovršenosti i vječite pripreme. Loše se osjećate jer nižete neuspjehe, jer postoje tenzije u vašim međuljudskim odnosima s prijateljima, kolegama i obitelji. Nemate osjećaj kontrole nad svojim životom i to vam daje osjećaj nesigurnosti i straha. Prepustili ste se bujici obaveza, onoga što je nužno i onoga što biste željeli i neprestano lelujate negdje u međuprostoru svojih i tuđih očekivanja.

Sad kad smo utvrdili zašto nije dobro kasniti, idemo riješiti problem. Mnogi će reći – to je puno dublji problem od samog kašnjenja. To je problem u glavi. Istina, da, problem je u glavi. A čija je to glava? Vaša glava… Da, vaša glava. Dakle, vaša glava. Dakle njome upravljate vi, imate zdrav razum i slobodnu volju. Znači kad ujutro budilica zazvoni prvi put, tada budete junaci i ustanete na prvu. Bez „još 5 minuta“ koje se pretvore u „opet kasnim na faks“. To je isto tako: „idem sad napraviti ono što me frend zamolio, jer mi kasnije možda nešto iskrsne“. I onda uspijete pomoći frendu, jer ne odgađate. To je ono „nalazim se s frendicom koja uvijek dolazi na vrijeme, doći ću i ja iz poštovanja prema njoj“. Tu je stvar odluke. Hoću li ili neću, je li mi stalo ili mi nije stalo. Famozni biti ili ne biti, jesi ili nisi. Ako zaista ne želiš kasniti, nemoj. Ustani se ranije, počni s pripremama prije, probudi se 45 minuta ranije da se stigneš našminkati, uhvati raniji bus ako znaš da ideš u vrijeme gradske gužve. To može svatko. Svako od nas može NE KASNITI ako to ŽELI.

AK