“A Quiet Place” američka je znanstveno fantastična horor – drama. Film je režirao John Krasinski, a u njemu glumi njegova supruga Emily Blunt, kao i talentirani mladi glumci Millicent Simmonds i Noah Jupe.

U nijednom trenutku film nam to ne otkriva, ali za pretpostaviti je kako se radnja odvija u bliskoj, post – apokaliptičnoj budućnosti, negdje u ruralnim predjelima Sjeverne Amerike. Svjetska populacija skoro u potpunosti je nestala, a sve zahvaljujući zastrašujućim bićima koja su izvršila svojevrsnu invaziju na Zemlju. Ta bića u potpunosti su slijepa, ali njihov sluh je toliko istančan, da im vid ni ne treba. Čak i obična radnja poput kihanja predstavlja smrtnu opasnost, jer na naznaku i najmanjeg zvuka, ova bića love sve pred sobom. Dobro zaključujete, da bi imali ikakve šanse za preživljavanje, osuđeni ste na vječnost u „bešumnom“ načinu rada. Radnja filma prati obitelj Abbott, točnije, oca Leea (John Krasinski), majku Evelyn (Emily Blunt) i njihovo troje djece. Ono što bi većina obitelji možda smatrala nesrećom, njima je poslužilo kao olakotna okolnost. Naime, njihova kćer Regan (Millicent Simmonds) od rođenja je gluha, stoga je cijela obitelj sposobna sporazumijevati se koristeći znakovni jezik. Naravno, takva sposobnost uvelike im je pomagala, a hoće li im pomoći kada Evelyn ponovno ostane trudna, saznat ćete ako film pogledate sami.

John Krasinski, većini poznatiji kao nestašni Jim Halpert iz američke verzije serije „The Office“ režirao je ovaj film. Njegov redateljski opus još uvijek se nalazi na počecima, ali spomenimo kako je osim filma iz naslova teksta Krasinski režirao i romantičnu komediju „The Hollars“. Malo je reći da je odradio fantastičan posao. Nitko se nije, već jako dugo vremena, na tako pametan način poigravao sa slušnim osjetilima svoje publike. Kroz cijeli film postavio je, nazovimo ih, slušne zamke tj. nešto za što smo itekako svjesni kakav je zvuk spremno proizvesti, i ostavio nas u napetosti i iščekivanju onoga što slijedi. Bez brige, ne pretjeruje u tome, samo na pametan i suptilan način stvara napetost tamo gdje mu dijalog to ne dopušta. Zajedno sa svojim tehničkim timom vrlo jednostavnim i širokim kadrovima nas upoznaje s okolinom u kojoj glavni protagonisti obitavaju stoga imate osjećaj kao da za to mjesto znate već dugo vremena.

Naravno, ništa od ranije napisanog ne bi vrijedilo da se publika ne poistovjećuje s likovima, a to se događa od samog početka filma. S obzirom na to da su partneri i u stvarnom životu, Blunt i Krasinski nisu potrošili mnogo energije kako bi izgledali zaljubljeno i zabrinuto jedno za drugoga, ali ukupni dojam cijelog glumačkog ansambla je onaj prave obitelji. Jednostavno odašilju takvu „vibru“ od starta i s knedlom u grlu iščekujete što će se (s) njima dogoditi. Posebno snažna bila je izvedba Emily Blunt koja je u potpunosti iskoristila trenutno veliku popularnost jakih ženskih likova i pružila jednu od svojih najboljih uloga.

„A Quiet Place“ je zapravo najjači u svojoj jednostavnosti. Uporabom osnovnih filmskih tehnika, Krasinskijev uradak ostavlja dojam klasika iz zlatnog doba Hollywooda. U vrlo sadržajnih 90-ak minuta „A Quiet Place“ jedan je od najbolje izvedenih i najbolje odglumljenih horora u posljednjih nekoliko desetljeća i živi dokaz kako se jednostavnim pristupom, još uvijek, možete snimiti jako dobar film.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr