„Alita: Battle Angel” američka je romantična, akcijska avantura bazirana na japanskoj mangi „Gunnm” Yukita Kishira. Film je režirao Robert Rodriguez, a u filmu glume Rosa Salazar, Jennifer Connelly, Christoph Waltz, Mahershala Ali i drugi.

Godina je 2563., a nakon „Pada“, katastrofalnog rata, Zemlja se nalazi u rasulu. U takvoj situaciji neki bi možda očajavali, ali ne i dr. Dyson Ido, sposobni znanstvenik koji u rasulu nalazi načina kako pomoći drugima. Od starih robotskih dijelova i udova dr. Ido radi nove robote ili jednostavno pomaže ljudima u nedostatku istih. Na jednom od svojih potraga, Ido nailazi na razmontirano žensko tijelo kiborga sa živim ljudskim mozgom. Dr. Ido sastavio  je nesretnog kiborga, a kako se ona ne sjeća ničega iz svoje prošlosti nazvao ju je Alita. Ipak, vrijeme je pokazalo kako Alita nije običan kiborg. Njene sposobnosti i mogućnosti nadilaze one većine njenih suvremenika. Ido je shvatio na vrijeme što je Alita i pokušava ju je zaštiti, ali njena zaigranost mu u tome uopće ne pomaže. Što je točno Alita i zašto je toliko sposobna, saznat ćete kad pogledate film sami.

Robert Rodriguez režirao je ovaj film, a od njegovih dosadašnjih filmova najviše se ističu „Desperado“, „From Dusk Till Down“, „“Spy Kids“ i „Sin City“. Iako je pustio svoj prepoznatljivi trag kroz cijeli film, „Alita: Battle Angel“ je zapravo projekt Jamesa Camerona koji je i surađivao s Rodriguezom na scenariju. Već nekoliko desetljeća Cameron je najavljivao ovaj projekt, koji je zbog Avatara odgođen na neko vrijeme i evo nedavno, napokon ugledao svijetlo dana. Svijet koji su stvorili tj., s mange prenijeli na filmsko platno je brutalno dobar. Što se tehničkih aspekata filma tiče 2019. je krenula iznimno dobro i nakon, po tom pitanju, odličnog Aquamana, Alita definitivno podiže ljestvicu za još jednu stepenicu više. CGI je efektan, a opet ne pretjeran, nije „fleši“ što se često zna dogoditi u sci-fi filmovima. Priča je jako zanimljiva, a s obzirom na to da manga dugo traje, imaju Rodriguez i Cameron još puno materijala za neke nove nastavke. Običan gledatelj koji i nije previše upoznat s mangom, bit će iritiran što je bačen „In medias res“, ali to je način na koji manga funkcionira. Ne samo „Gunnm“ već bilo koja japanska manga, jednostavne te bace usred radnje i ti sam povezuješ zašto su stvari takve kakve jesu. Rodriguez je čak i ubacio određene „bljeskove“ koji daju naslutiti zašto se radnja odvija na način na koji se odvija, ali ponavljam, jasno mi je zašto to nekoga može iritirati.

Rosa Salazar je ugodno iznenađenje. Bila je jako uvjerljiva u svom nastupu, bez obzira na to što su njeno lice i tijelo u potpunosti digitalizirani, sve pokrete i mimike lice odradila je upravo ona. Uspješno je prikazala tranziciju koju njen lik prolazi, od uplašene tinejdžerke koja se osjeća neugodno u svom tijelu i nanovo upoznaje svijet oko sebe, do odlučne mlade žene koja je sposobna za nevjerojatne stvari. Christoph Waltz je standardno dobar, simpatično ga je ponovno vidjeti u ulozi pozitivca, malo za promjenu. Mahershala Ali i Jennifer Connelly su također dobri, ali u potpunosti ne iskorišteni. Ne vidim smisao u angažiranju glumice koja je nagrađena Oscarom te glumca koji je trenutno jedan od najboljih i najtraženijih glumaca na svijetu te također dvostruki dobitnik nagrade Oscar za uloge koje je mogao odraditi bilo koji drugi glumac. Je li sve rađeno s primisli na moguće nastavke filma, ne znam, ali znam da ovako ispadaju ne dovoljno iskorišteni.

„Alita: Battle Angel“ je vrlo vjerojatno najbolje filmski adaptirana japanska manga ili anime do danas. Očito je kako su Rodriguez i Cameron strastveno pristupili ovom projektu i što je najvažnije s ogromnom dozom poštovanja i razumijevanja prema originalnoj priči. Film je tehnički vrhunski snimljen i pravi ga je užitak gledati, bez obzira na određene manjkavosti u samoj izvedbi.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.