“All the Money in the World” film je Ridleya Scotta, a inspiriran je istinitim događajima iz sredine ’70-tih godina prošlog stoljeća. Priča većim dijelom prati Gail Harris (Michelle Williams) čiji je sin John Paul Getty III (Charlie Plummer) otet, i njena nastojanja da nagovori najbogatijeg čovjeka svoga vremena, John Paul Gettyja (Christopher Plummer), mladićeva djeda,  da plati odštetu.

’70-tih godina prošlog stoljeća, J.P Getty ne samo da je bio najbogatiji čovjek na svijetu, već je bio najbogatiji čovjek koji je ikad živio. Stoga, nije ni čudo da su on, i njegova obitelj, bili konstantne mete brojnih otimača. Kao najlakša meta pokazao se J.P Getty III, unuk starijeg Gettyja i njegova uzdanica koja bi mogla nastaviti gdje je on stao. Mladi Getty uživao je u blagodatima noćnog života talijanske prijestolnice, kada su ga oteli talijanski kriminalci željni brze i sigurne zarade. O kako su se samo prevarili. J.P Getty nije stekao svoje bogatstvo samo tako, cijeli svoj život pazio je ne samo na svaku potrošenu kunu, već i na svaku lipu. Znao je, ako sada plati odštetu plaćat će je konstantno dokle god je njegovih potomaka. Pogađate, Getty odbija platiti odštetu i eto nama radnje za film. Kako se ipak radi o istinitim događajima koji su se odvili prije nešto više od 50 godina sigurno znate kako je cijela priča završila, no ako vas zanima pozadina cijele zbrke, posjetite obližnji CineStar i uvjerite se sami.

Ridley Scott poznati je engleski redatelj, a kruna njegova višegodišnjeg rada sigurno su filmovi poput “Blade Runner”,  “Thelma & Louise”, “Alien”, “Gladiator” i “Black Hawk Down”. S obzirom na silne probleme koje su ga snašle tijekom produkcije, krajnji uradak ispao je iznimno dobro. Naime, siguran sam kako već i vrapci na grani znaju, film je u potpunosti snimljen s Kevinom Spaceyem kao J.P Gettyjem. Ipak, nakon što se Spacey našao u središtu skandala i seksualnih afera koje pogađaju Hollywood proteklih mjeseci, hrabri Scott odlučio je otpustiti Spaceya, u potpunosti ga izbrisati iz filma i zamijeniti s iskusnim Plummerom.  Na kraju to se pokazao kao pravi potez jer za razliku od Spaceya, Plummer nije trebao nositi nikakvu prostetiku koja bi ga učinila starijim, a kao potvrda njegove odlične izvedbe došla je i nominacija za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Posebno mi se svidjelo što je Scott režiranju pristupio pomalo rezignirano, odlučio je, na određeni način, stati u pozadinu te je glumce, naročito Plummera, stavio u prvi plan i pustio ih da film iznesu sami. Snimio je film skoro u potpunosti na originalnim lokacijama nemilih događaja i tako donio dimenziju više ovoj, ionako potresnoj, priči.

Kao što se da zaključiti iz svega ranije napisanog, Christopher Plummer odradio je vrhunski posao. Istini za volju, bio sam pomalo skeptičan s obzirom na to da je angažiran doslovno u zadnji trenutak te da je, u maniri dodavanja soli na ranu Spaceyu, zaradio automatsku nominaciju za Oscara, ali vremešni Plummer me u potpunosti razuvjerio. Pružio je jednu od boljih, ako ne i najboljih, izvedbi svoje velike karijere. Za razliku od Spaceya čiji likovi prihvaćaju “tamu” i svjesno dopuštaju da ih se takvima i poima, Plummerov Getty kao da se zgraža nad takvom primisli i ostavlja dojam najpametnije osobe u prostoriji. Nemojte me krivo shvatiti, ne postoji niti jedna sitnica zbog koje bi suosjećali s njegovim likom, ali takav pristup učinio je nestvarne postupke stvarne ličnosti još realnijima, ako to ima ikakvog smisla.

Michelle Williams odradila je dobar posao, no nije ni na tragu svojih najboljih izvedbi. Vjerujem da je njen i Ridleyev plan bio pokazati snažnu i smirenu ženu koja ne paničari u trenucima u kojima bi svaka normalna žena paničarila, ali jednostavno nije dovoljno uvjerljiva. Na njenu žalost, samo ostavlja dojam ne zainteresiranosti. Popularni Mark Wahlberg još je jednom odglumio Marka Wahlberga, no ovaj put mu to nije upalilo jer njegov lik ne predočuje ni trunčicu inteligencije koju bi bivši CIA-in obavještajac trebao imati.

“All the Money in the World” film je istinite i potresne priča koja dokazuje kako novac zna izvući ono najgore iz ljudi. Iako ne postoji apsolutno ništa simpatično što bi išlo uz njegov lik, Christopher Plummer zaradio je velike simpatije filmskog svijeta prihvativši ulogu samo mjesec dana prije završetka njegove produkcije. Ako ne zbog drugih stvari, zbog velike hrabrosti koju su njegov redatelj i glumac pokazali, “All the Money in the World” film je definitivno vrijedan Vašeg gledanja.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.