Nastao adaptacijom stripa „The Coldest City“ Antonya Johnstonsa, „Atomic Blonde“ akcijski je triler s Charlize Theron u glavnoj ulozi. Film je režirao David Leitch, a osim spomenute Charlize, u filmu se pojavljuju i James McAvoy, John Goodman, James Faulkner i ostali.

Radnja filma smjestila se u Berlinu, sada već davne 1989. godine, pred sam pad Berlinskog Zida. Lorraine Broughton (Charlize Theron) tajna je agentica i možda najjače, špijunsko, oružje u rukama britanske tajne službe. Njeni nadređeni šalju je u Berlin kako bi uhvatila špijuna odgovornog za ubojstvo svog kolege Jamesa Gasciognea (Sam Hargrave) te kako bi pronašla popis svih dvostrukih agenata koji je iz njegovih ruku ukraden. U Berlinu je čeka David Percival (James McAvoy), kolega agent koji se pomalo odmetnuo i koji se osim za dobro svoje nacije, voli pobrinuti i za svoje osobno dobro. Čim stigne u Berlin, Lorraine dočekuje pravi nered, za svaku mrvu informacije i pomoći treba pretući barem 10-ak protivničkih agenata, a je li uspjela u svom naumu i spasiti svijet od novog svjetskog rata, saznat ćete kada pogledate film.

David Leitch poznati je filmski kaskader i koordinator istih koji se 2014. uhvatio redateljske palice i odrađuje nekoliko dobrih projekata, kao što su „John Wick“ i nadolazeći nastavak najdražeg stripovskog antijunaka „Deadpool 2“. Kaskadersko iskustvo i dugogodišnje primanje batina u ime poznatijih hollywoodskih lica, na Leitchu nije ostavilo traga samo u, siguran sam, pokojem ožiljku, već i u izvrsnoj intuiciji za snimanje istih. Brojne akcijske scene u ovom filmu izvrsno su izvedene, snimljene iz pravog kuta te što je najvažnije, izgledaju vjerodostojno. Naročito jedna scena, čim krene znat ćete na koju mislim, a koja je snimljena iz jednog pokušaja, izgleda kao da je snimljena iz barem 40. Jednostavnost kojom Leitch osnovnim snimateljskim manevrima pažnju posvećuje samoj borbi, neokaljanoj bespotrebnim CGI-em i bez ikakvih pozadinskih zvukova, osim onih same borbe, gledatelja ostavlja na rubu svojih sjedala. Ipak, ono gdje je malo zakazao, je slaba priča, koja je viđena, u valjda svakom drugom filmu sa špijunskim predznakom. Redatelj kao da se nije mogao odlučiti želi li da film bude intrigantan, zabavan ili tipičan akcijski. Možda je htio napraviti kombinaciju svega, ali nije baš uspio. Također, glazba u filmu, iako u potpunosti odgovara vremenskom razdoblju radnje filma, kao da je tamo stavljena jer je eto, u to vrijeme, bila popularna. Jednostavno ne odgovara svakoj sceni u datom trenutku, a s obzirom na to da sam nedavno gledao „Baby Driver“ u kojem je svaka scena u potpunosti sljubljena s glazbenom pozadinom, to mi je malo zasmetalo.

Charlize Theron priznata je Južno-Afrička glumica, koja je 2003. godine nagrađena Oscarom za ulogu Aileen u filmu „Monster“. Suvereno vlada svakom scenom u kojoj se pojavljuje te je, bez premca, najbolji dio filma. Toliko je uvjerljiva da već u prvih nekoliko kadrova, kada razgovara sa svojim nadređenima, jednostavno osjećate kako je ona prava osoba za taj posao. Njeni hladni pogledi u još hladnijem okruženju puni su opasnosti, ali određene nonšalancije koja govori „mah da riješit ću taj problem jer znam da sam bolja i da to mogu.“ Ima nešto Bondovski u njenom nastupu, k jarcu, čak je i dobila svojevrsnu „Bond djevojku“ u obliku Sofie Boutelle.

Iako film u određenim segmentima nije ispunio očekivanja koja je obećavao, jako je zabavan i prepun kvalitetne, dobre akcije. Priča je već viđena stvar, editing je trebao biti nešto bolji, ali je zato glavna glumica razvalila i to doslovno. Jako je važno što je Charlize dobro odradila svoj posao, jer čovjek se zapita, koliko je još glumica marginalizirano i ograničeno plitkim ulogama, samo zbog svog izgleda. Theron je dokazala kako predivne žene mogu biti itekako mnogo više, u tradicionalno muškom žanru, od običnog ljubavnog interesa. Ranije navedeno uistinu je dobrodošla promjena koju možemo i trebamo sa zadovoljstvom pozdraviti.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.