„Avengers: Endgame“ posljednji je film trenutne generacije MCU filmova, onaj koji spaja priče svih MARVEL filmova, njih čak 21, koji su počeli sada već davne 2008. godine s prvim „Iron Man“ filmom. Režirali su ga braća Anthony i Joe Russo, a u njemu glume Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo i mnogi, mnogi drugi.
Priča ovog filma nastavlja se nakon katastrofičnih događanja iz prethodnog, „Avenger:Infinity War“ filma. Thanos (Josh Brolin) skupio je sve kamenje beskonačnosti, pucnuo prstima i doslovce izbrisao pola svemira. Oni što su preživjeli od nekad slavnih „Avengersa“ ne mogu se pomiriti sa sudbinom koja im je nametnuta te se odlučuju pošto – poto pronaći Thanosa. Ovoga puta čak imaju i pomoć Captain Marvel (Brie Larson) koja je odlučna osvetiti svoje izgubljene prijatelje. No njihova nastojanja, koliko god uspješna ili neuspješna bila, nikako nisu mogla vratiti njihove prijatelje. Sve dok se nije pojavio Scott Lang (Paul Rudd) poznatiji kao Ant – Man, za kojeg se smatralo da je, također, izbrisan. Njegova pojava probudila je novu nadu u preostalim Avengersima, a što im je ta nova nada donijela, siguran sam da svi već dobro znate, a ako slučajno ne znate, saznat ćete kad pogledate film.
Anthony i Joe Russo režirali su ovaj film, a od dosadašnjih njihovih radova najviše se ističu „Captain America: Winter Soldier“, „Captain America: Civil War“ te „Avengers: Infinity War“. Braća Russo stvorili su film koji će teško kojeg MCU fana ostaviti ravnodušnim. Uspjeli su zaključiti sve otvorene priče i pod priče te su napravili zadovoljavajuće zatvaranje jednog od poglavlja najzabavnijih blockbustera ikad viđenih u povijesti Hollywooda. Film ima dubinu određenu dubinu i svojevrsnu konačnost, nešto što je pomalo nedostajalo u svim ostalim MCU filmovima. Jedina zamjerka koju im mogu pronaći, ako baš moram, je nedostatak spontanosti te određeni osjećaj koji film ostavlja, kao da je svaka scena godinama unaprijed isplanirana i prošla je nekoliko odbora prije no što je odobrena.
Naravno, to što spontanosti malo nedostaje, ne znači da je nema, a najviše dolazi upravo od glumaca kao što su Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson. Upoznajemo njihove likove u nešto drugačijem svjetlu, njihovi likove prolaze različite emocije i svakog od njih progone vlastite, egzistencijalne dvojbe. Ipak, u svoj toj katarzi uspjeli su zadržati prepoznatljivost svojih likova i potvrditi zašto su najomiljeniji Hollywoodski sastav već više od 10 godina.
„Avengers: Endgame“ je kulminacija MCU blockbustera stvaranih proteklog desetljeća, te rezultat rada više od tisuću ljudi. Osmišljen je da bude blockbuster nad blockbusterima i Hollywood uistinu nikad ranije nije producirao niti vidio ništa slično. Braća Russo ovim filmom nisu ni u jednom trenutku podilazili publici, već su na sebi svojstven način nagradili fanove za desetljeće ljubavi, strpljenja i neprestanog obožavanja.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.