“Avengers: Infinity War” američka je akcijska avantura, svojevrsni prvi dio dvodijelne kulminacije svega što je MCU (Marvel Cinematic Universe, op.a.) napravio u proteklom desetljeću. Film su zajedničkim snagama režirali Anthony i Joe Russo, a u njemu glume svi, od Robert Downey Juniora s kojim je avantura započela, do Chadwicka Bosemana koji je posljednji inauguriran među Avengerse.

Radnja filma počinje kada Thanos (Josh Brolin), najopakiji lik u cijeloj galaksiji, nakon još jednog neuspjeha svojih poltrona shvati da stvari mora uzeti u svoje ruke. Ono što Thanos želi je doći u posjed svih Infinity Stonesa, jako moćnih stvarčica, starih kao i vrijeme, s kojima želi preuzeti kontrolu nad cijelim svemirom. Nekoliko Infinity Stonesa nalazi se na Zemlji i upravo to je odredište na koje se ovaj moćni Titan uputio. Jedini koji mu mogu pomrsiti planove su upravo Avengersi, super – junaci i zakleti zaštitnici planeta Zemlje. Teško je ulaziti u dublju analizu radnje, a da se ne uđe u zonu spojlanja stoga to neću ni činiti. Vjerujem da su mnogi među vama, da sada, film već pogledali, ali iz obzira prema onima koji još nisu stigli, s opisom radnje ovdje ću stati.

Anthony i Joe Russo američki su redatelji koji su svoj zanat brusili na uspješnim sitcomima kao što su „Arrested Development“ i „Community“. Ipak, najpoznatiji su po režiranju posljednja dva nastavka Captain America filmova; „The Winter Soldier“ i „Civil War“. Braća Russo nisu imali nimalo lagan zadatak prihvativši se režije „Avengers: Infinity War“ filma, i to iz više razloga. Prvi razlog je taj što Marvelovi filmovi, koliko god to čudno zvučalo, znače jako mnogo jako velikom broju ljudi. Dobar dio „milenijalaca“ pa čak i starijih generacija odrastao je upravo na Marvelovim filmovima i logično je za očekivati kako od nečega što očekuju više od 10 godina imaju velika očekivanja. Drugi razlog je što je ovaj film krcat velikih likova i velikih zvijezda. Svi su likovi, samostalno, garancija velikog uspjeha na kino blagajnama, ali sve te zvijezde treba ukomponirati u kompaktnu i funkcionalnu cjelinu. Istina, prva dva Avengers filma dokazala su nam da je to moguće, ali ovdje se radi o nevjerojatnom broju od preko 30 super heroina i heroja. Odmah ću vas umiriti i reći da su braća Russo, iako pomalo ziheraški, na visina zadatka. Pod ziheraški mislim da se nisu usudili riskirati s nešto osobnijim pristupom kao što su to napravili Coogler ili Waititi u posljednja dva nastavka iz MCU-svijeta. Kao što se iz trailera može vidjeti, ogromnu količinu junaka podijelili su u svojevrsne pod-skupine i spojili karaktere junaka koji si, na određeni način, više odgovaraju. Uspjeli su sve likove zadržati na istoj valnoj duljini, nitko se ne ističe previše i svi rade u službi same radnje filma. Film traje 149 minuta, ali ni u jednom trenutku nemate osjećaj da redatelji na bilo koji način nepotrebno odugovlače kako bi stvorili dovoljno materijala za dva nastavka.

Marvel nas je razmazio filmovima koje izbacuje u posljednjih 10-ak godina, pa tako i s glumcima koji se pojavljuju u njihovim filmovima. Svaki je uspio stvoriti poseban i prepoznatljiv karakter svojih likova, tj. ispunili su stroge, ponekad i osuđujuće, osvrte brojnih strip-fanova. Ipak, ako nekoga treba izdvojiti, ovaj put bi izbor pao na odličnog Josha Brolina. MCU je uvijek imao problema s antagonistima, što je i razlog zašto su Thorovog (Chris Hemsworth) šašavog brata Lokija (Tom Hiddleston) povlačili kroz tolike filmove. Kako je vrijeme prolazilo MCU je učio na svojim greškama i našao se na dobrom putu s Voltureom (Michael Keaton), Helom (Cate Blanchet) i Killmongerom (Michael B. Jordan). U ovom MCU nastavku, prvi put se dogodilo da se antagonist istaknuo nešto više od super-junaka. Thanos je brutalan negativac. Njegovi motivi su jasni i poput kakvog vezivnog tkiva povezuju sve te različite storyline-ove u jednu homogenu priču. Brolin ga je fantastično utjelovio i pod njegovim „vodstvom“ on izgleda kao junak svoje priče, što negativca čini zanimljivim. On izgleda snažno poput Hulka, ali u isto vrijeme i pametno i elokventno, kao da je godine i godine proveo proučavajući sabrana djela Nietzschea i ostalih filozofa. Brolin i njegov Thanos su negativci na kojeg su MCU fanovi godina čekali i napokon dočekali.

Neću vam previše otkriti kada kažem da je završetak za mnoge bio šokovit, ali tu se krije, možda, i  najveći uspjeh „Infinity War“ filma. „Infinity War“ svoje fanove nije ostavio ravnodušnima i svi se pitaju u kojem će smjeru MCU sada krenuti. Sve što nam sada ostaje je čekati godinu dana za novi nastavak i vidjeti na koji će nas način Marvel, opet oduševiti.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.