“Black Panther” nova je filmska instalacija jednog od Marvelovih super-junaka. Film je režirao perspektivni Ryan Coogler, a u filmu glume poznati Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira i drugi.
Wakanda je fiktivna zemlja koja se u MCU-u smjestila negdje između Ugande, Ruande i sjeverne Tanzanije. Iako cijelom svijetu odaju lažnu sliku primitivne nacije i predstavljaju se kao, riječima trenutnog američkog predsjednika, “shithole country”, Wakanda je tehnološki najrazvijenija zemlja na svijetu, a možda i šire. Takvu tehnološku nadmoć omogućuje im vibranium, najrjeđi materijal na svijetu čije se svjetske zalihe gotovo u potpunosti nalaze na prostoru Wakande. Wakandom vlada T’Challa (Chadwick Boseman), mladi princ koji je vlast preuzeo nakon što mu je otac T’Chaka (John Kani) poginuo u nesretnim događajima koji se odvijaju u “Captain America: Civil War” filmu. Upravo nakon tih događaja i započinje radnja filma iz naslova teksta. Ipak, T’Challa nije običan vladar, on je ujedno i Black Panther, svojevrstan zaštitnik Wakande, njenog tajnog identiteta i neograničenih zaliha vibraniuma. No čak ni napredni Wakanđani nisu otporni na izdaju iz vlastitih redova. Tako je, u bespućima mračnih kanala, za njihovu tajnu saznao južno-afrički kriminalac Ulysses Klaue (Andy Serkis). Klaue je trn u oku cijele Wakande jer je jedini kriminalac koji uspio izaći iz Wakande s nešto njihova vibraniuma. U svojim naumima Klaue ima i pomagača Erika Killmongera (Michael B. Jordan), a je li uspio pobjeći kandžama Black Panthera te na koji je način Killmonger povezan s Wakandom, saznat ćete kad film pogledate sami. Ipak je ovo “spoiler” free osvrt.
Ryan Coogler vrlo je mladi i potentni američki redatelj, a iza sebe ima već nekoliko uspješnih filmova kao što su “Fruitvale Station” i “Creed”. “Black Panther” je bez premca Marvelov film s najsnažnijom političkom porukom dosad, a upravo to je segment u kojem je Coogler najviše uspio, prenijeti poruku, a opet ostati u Marvelovoj domeni zabave i akcije. Mnogo likova se pojavljuje, a opet svaki od njih dobio je dovoljno prostora kako bi se razvio i dokazao svoju vrijednost u mozaiku cjelokupne priče filma. Čak i da niste pogledali niti jedan Marvelov film dosad, što zbilja smatram nemogućim u današnje vrijeme, motivi svih likova bili bi vam jasni i razumljivi. Taj poseban pristup razvoju likova je nešto što krasi Cooglera i njegov dosadašnji rad. Iako je Wakanda predivno prikazana i skoro da zaslužuje svoj zaseban Disneyev tematski park, likovi, njihove unutarnje borbe, pobjede i porazi su temelji na kojima je Coogler izgradio ovu uspješnicu.  Malo kojem redatelju je uspjelo održati dinamiku super-herojskog filma, a opet ostaviti svoj osobni pečat kao što je to uspjelo Coogleru.
Nakon prvog pojavljivanja u “Captain America: Civil War” i portretizacije T’Challe tj. “Black Panther”, Chadwick Boseman postao je instant zvijezda i uhvatio je pozornost milijuna fanova diljem svijeta. Boseman je kvalitetan glumac, koji svojom pojavom, glasom i odmjerenošću odaje dojam ratnika, ali i pripadnika kraljevske obitelji. Njegove unutarnje borbe u kojima se trudi ostati vjeran tisućljetnoj tradiciji, a opet promatrati ih iz drugog kuta, kako bi bio dobar vladar kakvim se smatra i kakvim teži biti, djeluju stvarne. Danai Gurira pružila je još jednu snažnu i uvjerljivu izvedbu, na tragu one iz filma “All Eyez On Me” ili serije “The Walking Dead”. Lupita Nyong’o predivna je kenijska glumica za koju nije teško povjerovati kako je upravo ona osvajačica srca svoga kralja.
Michael B. Jordan pružio je svoju najbolju izvedbu dosad. Kad su negativci u pitanju Marvel redovito kiksa, zato uvijek i pronalaze načine da Hiddlestonovog Lokija ponovno recikliraju, ali Jordanov Killmonger definitivno staje uz bok ovom šašavom nordijskom bogu. Njegovi motivi su jasni, tragični i emotivno snažno prikazani te podržavaju onu izreku “dobar negativac je heroj svoje vlastite priče”.
Kao što se može primijetiti iz svega ranije napisanog, “Black Panther” nije još jedan u nizu filmova super-herojske tematike, napravljen po istoj uspješnoj formuli kao i svi ostali.  “Black Panther” je dirljiv, snažan i svoj uspjeh gradi na misaonoj i uvjerljivoj priči interpretiranoj od strane izvrsne glumačke postave. Jedna velika i uspješna epoha MCU-a lagano se bliži svojoj kulminaciji i “Avengers: Infinity Wars” filmovima. Kako dobar broj vodećih glumaca više neće reprizirati svoje uloge Marvel se našao pred nezgodnim odabirom novog Iron Mana, svojevrsnog kapetana i predvodnika ekipe koji će ih povesti u nove visine i pobjede. S obzirom na uspjeh koji će film iz naslova teksta sigurno postići, mislim da se novi vođa nameće sam od sebe.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr