The Fate of the Furious je 8 po redu avanturističkih, kriminalističko akcijskih filmova o Dominicku Torettu i njegovoj obitelji. Za ovaj nastavak, na redateljskoj stolici, Jamesa Wana zamijenio je F. Gary Gray, a svoje uloge, uz dodatak Charlize Theron, reprizirali su svi važni akteri ovog uspješnog serijala kao što su Vin Diesel, Dwayne „The Rock“ Johnson, Michele Rodriguez i ostali.

Kada se nalazi za volanom, Dom Toretto (Vin Diesel) je praktički nezaustavljiv, doslovce nema toga što dotični ne može, letjeti, srušiti avion, „you name it“ i Dom je to već sigurno napravio. Što se dogodi kada taj isti, nezaustavljivi Toretto okrene leđa i suprotstavi se jedinom kodeksu života koji poštuje, svojoj obitelji, saznajemu o ovom nastavku. Dakle, nakon što mu zloglasna hakerica Cipher (Charlize Theron) prekine idiličan medeni mjesec na Kubi, Toretto neobjašnjivo okreće leđa svojoj obitelji i prijateljima te čini stvari opasne za sigurnost cijeloga svijeta. Njegovu ekipu ovaj puta okuplja Mr. Nobody (Kurt Russell), te joj dodaje jednog nepredviđenog člana, Deckarda (Jason Statham), glavnog negativca prošlog nastavka. Naravno, ekipa se u početku bunila, ali kao što i sami već sigurno pogađate, shvatili su kako je upravo Deckard karika koja im nedostaje u pronalsku njihovog odbjeglog pater familiasa. Oktanom gonjena, specijalna anti-teroristička postrojba, za spas svijeta bacila se na potjeru za Torettom po cijelom svijetu i našli su ga u nekoliko navrata, no on im je svaki put izmigoljio iz ruku. Jesu li ga uspjeli spriječiti u razaranju svijeta i što je to Cipher učinila Torettu da se odmetnuo od obitelji, saznat ćete ako pogledate film.

F. Gary Gray je američki redatelj poznat po svom radu u filmovima „The Italian Job“, „Law Abiding Citizen“ i „Straight Outta Compton“. Iako je u prošlosti imao odlične uratke, u kojima je itekako vidljiv autorski rad, baš to nedostaje ovom nastavku popularne franšize. Fast 8 možda je nešto čudniji i mračniji od prethodnih filmova, no da ne znam bolje i da mi je netko rekao da ga je režirao netko od prošlih redatelja npr. James Wan uopće ne bih posumnjao jer, ponavljam, apsolutno po ničemu se ne razlikuju. Očito je dobio upute „ne talasaj“ tipa, što me na neki način i ne čudi jer zašto dirati u nešto što se dosada pokazalo i više nego uspješno. Ipak je u Hollywoodu danas najvažnija stavka što veći „box office“.

Vin Diesel je odavno shvatio kako je spas u repriziranju likova koji su se pokazali uspješni, a ne u istraživanju novih likova i kompleksnosti ljudskih osobina i emocija poput Javiera Bardema ili Daniel Day – Lewisa. I tko mu može zamjeriti ?! Stvorio je veliku bazu obožavatelja, a Riddick, Xander Cage i Dominick Toretto stvorili su mu još veći bankovni račun. U ovom nastavku, uz obilnu pomoć svestrane Charlize Therone, čak je i malo protegao svoje glumačke mišiće, jer eto po prvi put se našao nasuprot svoje filmske obitelji, pa je tako sve doživljavao jako osobno. Dwayne „The Rock“ Johnson i Jason Statham toliko su mačo i muževni da imate osjećaj kako su poput Obelixa upali u bačvu,samo ne čarobnog napitka, već testosterona. Charlize Theron je stvarno raznolika glumica i može glumiti sve, od ranjive ljepotice kao u „Posljednjoj Jeseni“, do psihopatski poremećene osobe kao u filmu „Čudovište“ ili u filmu iz naslova teksta. Ostaje jedino mali žal što se nije malo više suočavala s našim ćelavim, nabildanim junacima, ali imam neki „feeling za osjećaj“ da joj ovo nije zadnji put da ujelovljuje opaku Cipher.

Kada govorimo o visoko budžetnim filmovima, njihova jedina prava premisa je što više akcije, a što manje zamaranja pričom i naravno što više zarađenih dolarčića. The Fate of the Furious, kao i prethodni nastavci, u pravilu potvrđuje ranije napisano. Ono što ih ipak izdvaja iz mase visoko budžetnih filmova je što su nevjerovatno zabavni i ljudima jako dragi i kako se čini, ne namjeravaju se zaustaviti. Fast and Furious snažno voze dalje i odličan su način kako se zabaviti kroz dva sata i dvadeset minuta vašeg života.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.