„Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw“ američki je akcijsko-avanturistički film, spin-off jedne od trenutno najuspješnijih filmskih franšiza „Fast & Furious“. Film je režirao David Leitch, a u njemu glume Dwayne „The Rock“ Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanesa Kirby i drugi.

Teroristička organizacija Eteon razvila je tehnološki napredan virus „Snowflake“ koji predstavlja prijetnju cijelom svijetu. U jednoj od svojih operacija, britanska tajna služba MI6 pokušala je uzeti virus u svoje sigurne ruke no u tome ih je spriječio Brixton Lore (Idris Elba), super vojnik unaprijeđen naprednim kibernetskim implantatima. Kako mu ne bi dopustila uzme virus, Hattie (Vanesa Kirby) agentica MI6-a, ubrizgava otrov u sebe i uspijeva pobjeći Brixtonu. Naravno da u svemu tome mora prste imati i američka CIA, koja angažira Luke Hobbsa (Dwayne Johnson) i Deckarda Shawa (Jason Statham) ne bi li oni, kao savršen spoj snage i snalažljivosti uspjeli pronaći Hattie i dovesti virus u sigurne ruke. Zbog događaja koji su se događali u ranijim „Fast & Furious“ filmovima, njih dvoje se nimalo ne podnose, a jesu li uspjeli staviti nesuglasice po strani te pronaći virus i spasiti svijet, ostaje na vama da saznate sami.

David Leitch režirao je ovaj film, a poznat je po svom dosadašnjem radu na filmovima kao što su „John Wick“, „Atomic Blonde“ i „Deadpool 2“. Ono po čemu je Leitch poznat su dobre akcijske i akrobatske scene. Dugo godina je i radio kao kaskader, štoviše, bio je jedan od najboljih u svom poslu, i to se definitivno odrazilo i na njegovu redateljsku karijeru. Film je prepun akcijskih scena te, ma koliko one urnebesno nerealne bile, jako su zabavne. „Hobbs & Shaw“ je snimljen u maniri najvećih akcijskih hitova koji su vladali kino dvoranama ’90-tih godina prošlog stoljeća. U prijevodu na hrvatski, s pregršt akcijskih scena i s bez prevelike pažnje na samu priču i njenu radnju. Leitchu se može zamjeriti što je film ipak predug tako da određene scene izgledaju nepotrebno razvučene. Također, sama priča kao da se vrti oko akcije, umjesto da se akcija vrti oko priče, što dodatno pojačava onaj dojam blesavosti koji se proteže kroz cijeli film.

Dwayne Johnson i Jason Statham imaju odličnu kemiju, izvrsno se nadopunjuju i zabavni su u svakoj sceni u kojoj se pojavljuju. Jako me podsjećaju na Stallonea i Russella u njihovoj uspješnici s kraja ’80-tih „Tango & Cash“. Čak, kad malo bolje razmislim, i sami filmovi imaju mnogo toga zajedničkog, ali nećemo sada previše o tome da ne bi ušli u opasnu zonu spojlanja. Idris Elba je ponovno fantastičan, čak je i dobar dio pomalo smiješnog scenarija uspio izvući i ispasti ozbiljan što samo potvrđuje da i u „lošim“ situacijama zna ispasti jako dobar.

„Hobbs & Shaw“ je, a budimo realni, blesav i smiješan film, nabijen s jako puno akcije, ali upravo to ga čini jako dobrim i zabavnim. Kako je to moguće pitate se? Pa upravo zato što u niti jednom trenutku film se ne pretvara tj. ne pokušava biti nešto što nije. Svi, od redatelja do glumca, itekako su svjesni da uradak na kojem rade nije najkvalitetniji film ikad, ali jedan od najzabavnijih definitivno jest. „Hobbs & Shaw“ jedan je od najzabavnijih filmova snimljenih ove godine, pravi je ljetni blockbuster, prepun smiješnih cameo uloga, referenci na druge filmove i jedan od onih koje nikako ne smijete propustiti pogledati.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.