„Hellboy“ je američka avanturistička fantazija, bazirana na stripu Mike Mignola, svojevrsni reboot filma iz 2004. godine. Film je režirao Neil Marshall, a u njemu glume odlični David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane i ostali.
Hellboy (David Harbour) je zapravo demon koji radi u „Birou za istraživanje i obranu od Paranormalnih aktivnosti“. Njegov očuh i ravnatelj ranije spomenutog Biroa, Professor Broom (Ian McShane) našao je Hellboya u vrijeme II. svjetskog rata te ga od tada uči kako otjerati njemu slične tamo odakle su došli. Naravno, svoje podrijetlo Hellboy ne zna, a kada mu se s umom počne igrati opasna vještica Nimue (Milla Jovovich), počinje sumnjati u sve i svakoga oko sebe. Je li Nimue uspjela pomutiti um Hellboyu te je li se on u potpunosti maknuo od onoga što ga je učio njegov očuh, saznat ćete kada film pogledate sami.
Neil Marshall je režirao ovaj film, a do sada je bio najpoznatiji po svom radu u serijama kao što su „Game of Thrones“, „Westworld“, i „Hannibal“. Mnogo je zamjerki koje se mogu naći u njegovu radu da ni sam nisam siguran odakle početi. Nadnaravna bića nikad nisu bila svima omiljena tematika za gledanje, ali čak i najžešći protivnici znaju cijeniti redateljev stilistički potpis, detaljno oko za detalje na bićima koje je stvorio bili oni dobri ili zli, kao što to ima, na primjer, Guillermo del Toro, nedavno Oscarom nagrađeni redatelj. Marshall je stvorio potpunu krajnost, isprazan, pompozan uradak s uistinu nepotrebnom količinom potpuno neinventivnog nasilja. Jasno mi je sve odvažnije korištenje nasilja i eksplicitnih scena u filmovima i serijama danas, no u tim serijama kao na primjer u „Game of Thrones“, skoro svaka smrt ili teška ozljeda ima neko dublje značenje koje vas intrigira, šokira i tjera na dublje razmišljanje, a ovdje, ništa. Apsolutno ništa i ni u jednom trenutku nije vas briga što će se dogoditi s ijednim od likova, osim možda s glavnim likom.
David Harbour jedina je svijetla točka filma, ali i on može učiniti samo toliko sa scenarijem koji je dobio u ruke. Više nego dobro je ušao u čizme Rona Perlmana i drago mi je što je ovaj glumac, nakon brojnih sporednih, počeo dobivati i priliku u glavnim ulogama. Odlično mu stoji sarkastična strana glavnog lika, ali lepezu svojeg glumačkog umijeća dokazao je uspješnim istraživanjem osjećajne strane ovog demona dobrog srca.
Očito se ponovno dogodila situacija u kojoj redatelj vuče na jednu, a producenti na drugu stranu s obzirom na to da film izgleda kao loše sastavljena slagalica različitih dijelova. Svaki super-junak mora dobiti barem jednu „origin story“, vjerujem da su ljudi koji stoje iza ovoga filma mislili kako će nakon ovog filma krenuti u stvaranje nove franšize, no bojim se da će nakon prvog koraka zapeti u vječnom čistilištu neuspjelih pokušaja. U svakom slučaju, ako se čudo i dogodi, a „Hellboy“ opet dobije šansu, nadam se da će se David Harbour naći u glavnoj ulozi.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.