„It“ ili na hrvatski jezik jednostavno prevedeno „Ono“ adaptacija je knjige Stephena Kinga istoimenog naziva, a svojevrsni je „remake“ kultne serije iz 1990. godine. Film je režirao Andrés Muschietti, a u njemu glume Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Jaeden Lieberher i drugi.

Derry je mali grad u saveznoj američkoj državi Main, na sjeveroistoku zemlje. Ipak, Derry u sebi krije mračnu tajnu. Svakih 27 godina određena demonska napast kao da se natkrije nad cijeli grad te se stravične nesreće, ubojstva i nestanci počnu događati diljem cijelog grada. Bill Denbrough (Jaeden Lieberher) jedan je od onih koji su pogođeni sličnom tragedijom. Njegov mlađi brat Georgie (Jackson Robert Scott) nedavno je nestao i smatra se mrtvim. Kako ga je na taj kišni dan njegova nestanka pustio da iz kuće izađe sam, Bill se nikako ne miri s bratovim nestankom te zajedno sa svojim prijateljima iz tzv. „Losers club-a“ Ritchiem (Finn Wolfhard), Eddiem (Jack Dylan Grazer) i Stanleyem (Wyat Oleff) pokušava pronaći tragove koji bi ih doveli do zaključka što se točno s Georgijem dogodilo. U Kingovski nevjerojatnom spletu okolnosti, njihovoj potrazi pridružuju se Ben (Jeremy Ray Taylor), Beverly (Sophia Lills) i Mike (Chosen Jacobs), a sve kako bi saznali da iza svih nesreća koje se u Derryju događaju stoji demonska pojava koja se naziva Pennywise (Bill Skarsgård) i pojavljuje u obliku cirkuskog klauna. Kako se Muschietti poigrao s prikazom Pennywiseovog igranja s dječjim strahovima te je li film opravdao određeni „hype“ koji se oko njega stvorio, saznat ćete ako film pogledate sami.

Andres Muschietti je argentinski redatelj koji je najpoznatiji po svom prijašnjem radu u horor filmu „Mama“. Iako se pokazao poprilično uspješnim u prikazu zastrašujućih „horor“ elemenata, ono što me posebno oduševilo u Muschiettievom radu je što je iz običnih dosjetki nekoga od odlične, mlade glumačke postave ili njihovih jednostavnih dijaloga tik pred opasnost uspio iz priče izvući neočekivani humor te na posljetku i ljudskost. Takvu kombinaciju filmskih „tonova“ uistinu je teško izvesti, no ova filmska adaptacija u tome uspijeva skoro svaki put. Ono što će pravi horor fanovi najviše zamjeriti Muschettiu jest što dijelovi filma u kojima vidimo zbližavanje i povezanost glavnih glumaca filma odjekuju puno više od onih strašnih, iako nam je Skarsgård uistinu priuštio sablazno strašnu izvedbu.

Kritički dobro prihvaćena „Netflix-ova“ serija „Stranger Things“ pokazala je, a „It“ je dokazao, kako koncept u kojem mlađi teenageri zajedničkim snagama rješavaju misterij koji muči cijeli grad, i to u radnji koja se odvija prije otprilike 30-ak godina, dobro prolazi u Hollywoodu ovih dana. Pa zašto i ne bi, glumci koji se pojavljuju u oba naslova stvarno su dobri i iznenađujuće kvalitetni. Posebno bih izdvojio 14 godišnjeg Finna Wolfharda koji je kao “pametnjaković” Ritchie donio podosta smiješnih trenutaka u film. Izvedbe svih ostalih, mladih, glumaca bile su dovoljno dobre kako bi njihova imena zapisali negdje sa strane i na njih obratili posebnu pozornost u godinama koje dolaze.

Bill Skarsgård odradio je uvjerljivo dobar posao. Ne, njegova izvedba nije nadmašila maestralnog Tima Currya, čija portretizacija Pennywise i danas ulijeva strah u kosti svoj dječici zatočenima u tijelima 30 i 40 godišnjaka. Na trenutke je Skarsgårdova izvedba bila toliko dobra da čak i požalite što se Muschietti toliko oslanjao na CGI i što jednostavno nije dopustio Skarsgårdu da svojom mimikom, pokretima i jezivim glasom u potpunosti preuzme show.

Iako već više od 30 godina „It“ širi stravu i užas među svekolikom populacijom, ova se adaptacija ipak više približila drugom Kingovom klasiku „Stand by Me“ ili čak Spielbergovom „E.T.-u“. Očita je podloga za nastavak koji tek slijedi, tj. poglavlje broj dva, ali  „It“ može stajati kao samostalan film bez ikakvih problema. Smiješan je i dirljiv, zastrašujuć te iznenađujuće topao, odlična podloga koja nas s nestrpljenjem drži u iščekivanju novog nastavka.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr