Živimo u čudnim vremenima. Kad pričam sa svojim nonotom i nonom o svojoj svakodnevici, oni se uvijek iznova iščuđavaju, jer “u njihovo vrijeme to nije bilo tako”. To je izraz na koji mnoga djeca polude i krenu kolutati očima, ali u ovom slučaju nije tako, jer ih u potpunosti razumijem i često i sama poželim da sam živjela u tim vremenima.

To su bila vremena kada su, primjerice, izrazi ”došašće” i ”advent”˝označavali istu stvar. Pretpostavljam da vam prethodna rečenica nije najjasnija, pa zar ne označavaju i dalje istu stvar? Pa, tehnički, označavaju, ali realno, i ne baš. Pretpostavljam da su vaše prve asocijacije na riječ ‘advent’ kuhano vino, štandovi, lampice, snijeg, božićne pjesme i općenito božićni ugođaj, bar moje jesu. Asocijacije na ‘došašće’ su vjerojatno zornice, vijenac, četiri svijeće i ljubičasta boja. Da nekog čovjeka koji se nije susretao s kršćanstvom pitamo što je advent, vjerojatno bi odmah znao odgovor. Ali da ga pitamo što je došašće, nisam baš najsigurnija bi li znao. Vidite, u tome je razlika između adventa i došašća, što su nam uzeli pojam advent, vrijeme priprave za Božić, i pretvorili ga u jeftinu marketinšku foru, na koju svi padamo. Kad bolje razmislimo, to su s Božićem napravili puno ranije, još tamo od Coca-Colinih reklama i Djed Božićnjaka. Da se razumijemo, nemam ništa protiv advenata, lampica, kuhanog vina, snijega i ostalih stvari, čak i sama nekad posjetim pokoji. Mislim li da se pretjeruje s time? Da, ali okej, nema veze.

I tako je Grinch ukrao Božić (i advent). Danas ga svi slave, koje god vjeroispovijesti bili ili kako se god deklarirali u religijskom smislu. Da dođete nekome i zaželite mu sve najbolje povodom blagdana Isusova rođenja, vjerojatno bi vas proglasio religioznim fanatikom, katolibanom, klerofašistom i ostalim lijepim terminima. Također, pitali bi se gdje je nestao sekularizam u ovoj državi. A jedino što si mu skrivio bilo je to što si mu čestitao Božić, onaj izvorni, pravi i istinski.

Voljela bih dobiti svoj Božić nazad. I svoj advent, razdoblje u kojem vjernici dublje promišljaju o svome životu, svojoj vjeri, i svome Bogu. Zašto, uostalom, ne bismo imali dva Božića? Jedan za vjernike, koji stvarno slave blagdan rođenja Isusova, a drugi svjetovni, u kojem će se slaviti lampice, Sam u kući i ne znam što sve ne. To bi bilo stvarno super, svi sretni i zadovoljni!

Autor: Chiara Vratović