Kong Skull Island je američka fantazija, akcijsko-avanturistički film, koji je režirao Jordan Vogt-Roberts, a u njemu glumi zapanjujuće dobra glumačka postava s Brie Larson, Samuel L. Jacksonom, Tom Hiddlestonom i John C. Rileyem u glavnim ulogama.

Priča o King Kongu je već toliko puta ispričana te uistinu vjerujem kako ne postoji ni jedna osoba u modernom svijetu danas koja za Konga nije čula. Ipak, redatelj Jordan Vogt-Roberts, zajedno s nekolicinom scenarista, odlučio se na malo drugačiji pristup. Nedugo nakon završetka Vijetnamskog rata, negdje oko 1973. godine grupa znanstvenika i vojnika poslana je na znanstvenu misiju kako bi istražili Skull Island, dosad neistraženi otok pun raznih ljepota, ali i opasnosti. No kada ta ista znanstvena ekspedicija počne bombardirati otok kako bi prikupili seizmička mjerila i shvatili od čega je točno otok napravljen, naljutili su čuvara i kralja otoka, ogromnu gorilu Konga. Naravno, Kong im je pokazao tko je gazda, sve ih je porazbucao i porazbacao po otoku i dao do znanja kako s njim zafkancije nema. Jedan dio naše ekspedicije okupio se oko časnika Prestona Packarda (Samuel L. Jackson), a drugi oko bivšeg SAS-ovca i eksperta za džungle Jamesa Conrada (Tom Hiddleston). Razbješnjen činjenicom kako je Kong pobio većinu njegovih ljudi, Packard ne vidi drugi izbor osim da uništi zvijer jednom zauvijek, no ona druga skupina naših junaka nailazi na drugu stranu priče. Oni na otoku upoznaju Hanka Marlowa, pilota zaostalog na otoku još od vremena Drugog svjetskog rata. Marlow objašnjava našim zaintrigiranim junacima kako je Kong zapravo zaštitnik otoka Skull te kako je on jedini razlog zašto opasnosti koje prijete otoku nisu prešle i na ostatak svijeta. Naravno, ukoliko želite saznati kako su naši junaci na kraju završili te koje to opasnosti prijete otoku Skull, morat ćete film pogledati i sami.

Jordan Vogt-Roberts je relativno mladi američki redatelj koji je široj populaciji poznatiji po svom radu na filmu „Kraljevi ljeta“ (Kings od Summer). Još je jedan u nizu mlađih redatelja koji je nakon relativno uspješnog „indy“ filma dobio priliku raditi na velikoj franšizi. Slično se dogodilo i s Mark Webom koji je počeo snimati „The Amazing Spiderman“ nakon što je snimio „500 Days of Summer“, zatim i s Garethom Edwardsom koji nakon što je snimio „Monsters“ snima „Godzilla“ i „Rogue One:  Star Wars Story“ te evo i s Jordan Vogt-Robertsom koji nakon Kraljeva ljeta snima Konga.

U filmu „Kong Skull Island“, za razliku od prijašnih filmova u kojima su čudovišta glavan tema, Kong se pojavljuje dosta često. Osim par scena u kojima je CGI zakazao i Kong izgleda kao ogromna plišana igračka,  većina scena u kojima se pojavljuje uistinu je impresivna i zabavna, kao i njegove scene borbe. Također, redatelj se poprilično uspješno i simpatično referirao na poznate američke ratne filmove kao što su „Apocalypse Now“, „Harth of Darkness“, „Platoon“. I to je uistinu sve pozitivno što mogu reći o ovom filmu. Likovi su neinteresantni, dosadni i bljutavi što je veliko i to neugodno iznenađenje, obzirom na glumačku postavu. Tom Hiddleston i Brie Larson su odlični glumci, ali scenarij je toliko isprazan da stvarno  nisu ni mogli više od ovoga napraviti.  Iako su određene scene uistinu snimane na egzotičnim lokacijama to nije pomoglo filmu da izleda išta manje umjetno nego što zapravo jest. Nemojte me krivo shvatiti, ali s filmovima Vam je kao i sa ženama. Netko možda voli umjetne žene s implatantima u stražnjici i grudima, zategnutim licem i 45 kg šminke samo na lijevom kapku njihovog cijenjenog oka, ali ja ne. Očigledno, u skladu s  navedenim i nisam preveliki fan umjetnih filmova.

Ipak, ako u kino uđete s mišlju koja Vam govori kako ovo nije film koji će osvojiti puste nagrade, ali zato hoće velike iznose na blagajnama, možda se čak i dobro zabavite. Kao što sam ranije spomenuo, Kong je dio nove, čudovišne franšize u kojoj Kong i Godzilla postoje u istom svijetu. Sigurno ćemo vidjeti dobrog starog Konga u još kojem nastavku te ako producenti u filmskom receptu, uz jednaku dozu dobre zabave, dodaju još i mrvu smisla, možda nam i ispeku nešto zanimljivo.