„Life“ je američki, znanstveno – fantastični horor – triler koji je režirao Daniel Espinosa, a u njemu glume glumci Hollywoodske A liste: Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson i ostali.

Svojom radnjom i pričom, „Life“ neodoljivo podsjeća na film „Alien“, a obzirom da u kina uskoro i stiže „Alien: Covenant“, „Life“ možemo smatrati određenom uvertirom u ono što nas čeka. Dakle, stručni tim znanstvenika-astronauta ukrcava se na Međunarodnu Svemirsku Stanicu (ISS) kako bi analizirali podatke koji dolaze sa sonde poslane na Mars. Dotična sonda ne samo da sadržava važne podatke već i možebitni dokaz prvih znakova života van planeta Zemlje. Znanstveni tim uistinu je i naišao na veliki, jednostanični organizam, kojem je skupina osnovnoškolaca iz SAD-a dala ime Calvin. Calvin je rastao neviđeno velikom brzinom, intelektualno i fizički, slično kao i Renesmee iz poznate sage o, kao disko-kugla, svijetlećim vampirima. Vrijeme je pokazalo kako je njegov jedini istinkt onaj za preživljavanjem, te kao i svi ostali organizmi traži hranu kako bi se nahranio. Kada Calvin pobjegne iz labaratorija nastaje pravi kaos, a kako taj kaos završava, pogađate, morat ćete otkriti sami.

Redatelj zaslužan za ovaj film zove se Daniel Espinosa, a najpoznatiji je po svom prijašnjem radu u filmu „Safe House“. Ono u čemu je redatelj definitivno uspio je postavljanje klaustrofobične, zastrašujuće atmosfere. Zapravo, svaki film čija se radnja odvija u svemiru, ukoliko se dobro napravi, poprilično je strašan, a ovaj je jedan od onih koji potvrđuje to pravilo. Ukoliko film podijelimo u tri djela, prva dva su jako napeta i zastrašujuća, dok u trećem, završnom djelu ta napetost nažalost opada. U početku, sve vezano uz Calvina, i misterij koji taj organizam čini, vrlo je napeto i uzbudljivo. Kasnije, kada Calvin „naraste“ i krene u svoj pohod, stvari postanu previše predvidljive. Ono u čemu Espinosa, zajedno sa scenaristima Rhettom Reeseom i Paulom Wernickom (scenaristi „Deadpoola“ op.a.), nije uspio, je ponuditi nešto novo tj. inventivno s obzirom na žanr filma. Sve je to, kao što Belfast Food kaže, već viđeno i preboljeno.

Zvjezdana glumačka ekipa ovog filma stvarno uključuje neke od najeminentnijih imena današnjeg filma kao što su Jake Gyllenhaal i Ryan Reynolds te, buduća, moguća Hollywoodska zvijezda Rebecca Ferguson. Uz njih, u filmu se pojavljuju također odlični, ali nešto manje poznati, Horoyuki Sanada, Olga Dihovichnaya i Ariyon Bakare. Ono što mi se posebno svidjelo je što u filmu nema glavnih glumaca, kao ni posebnih junaka koji spašavaju dan, što filmu daje određenu dozu zanimljivosti jer do samog trenutke ne znate hoće li ijedan lik preživjeti. Ryan Reynolds definitivno uživa u popularnosti i uspjehu „Deadpoola“ te bira samo uloge u kojima može glumiti Ryana Reynoldsa. Iako su njegov šarm i humor neupitni, u određenim trenucima kao da sili i postaje pomalo naporan. Jake Gyllenhaal je standardno dobar, usprkos tome što je njegov lik dosadnjikav. Od ostatka ekipe, meni osobno, izdvaja se Rebecca Feguson koja je iznimno uvjerljiva kao odlučna, pomalo tvrdoglava časnica zadužena za sigurnost.

Bez obzira što je priča, sama po sebi, već viđena stvar, film je uspio izbjeći zamku standardnih, dosadnih klišeja. Znate ono kad jedan od likova neobjašnjivo zaluta ili kad se likovi nepotrebno razdvajaju. Većim dijelom film je poprilično napet i uzbudljiv, ali ne uspijeva tu istu napetost održati za vrijeme cijelog trajanja filma. Generalno, „Life“ je poprilično bazično ostvarenje, ali čak i poznata priča, kada se dobro ispriča i snimi, što je ovdje slučaj, može biti zanimljiva.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr .