„Pirates of the Caribbean: Dead Man Tell No Tales“ fantastična je američka akcijska avantura te je jedna od njaupješnijih filmskih franšiza ikada, s ukupnom zaradom od preko 4 milijarde dolara, ako ne i više. U ovoj, petoj po redu, instalaciji svoje uloge repriziraju Johnny Depp i Geoffrey Rush, a pridružili su im se i Javier Bardem, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, i drugi.

Kapetan Jack Sparrow (Johnny Depp) poznat je po svom neodoljivom šarmu i snalažljivosti. Ipak, u ovom nastavku kao da ga je netko prokleo te mu baš ništa ne ide od ruke. Njegov brod, Crni Biser, nalazi se u staklenoj boci, njegova posada svela se svega na par momaka, a zlatnika nigdje ni za lijek. Dok je tako čamio u ćeliji na jednom od karipskih otoka, prišao mu je mladić (Brenton Thwaites) poznatog mu prezimena. Prezime tog mladića, kao ni njegove motive neću otkriti jer bih Vam mogao pokvariti doživljaj, a kako bi ga saznali znate što trebate učiniti. Taj mladić nudi mu pomoć pri bijegu, ali samo pod jednim uvjetom, da mu Jack pomogne naći Posejdonov Trozubac, zeznutu neku stvar koja može raskinuti sve kletve načinjene na moru. Jack je naravno pristao jer ne samo da će tako biti oslobođen već je i našao povod za još jednu avanturu. U njihovoj potrazi pridružuje se i mlada znanstvenica Carina Smith (Kaya Scodelario), koja je zbog svoje visoke inteligencije često zatvarana pod sumnjom da je vještica. Kada se njihov put ispreplete s onima Hectora Barbosse (Goeffrey Rush), Jackovog najdražeg „frenemy-a“ i Kapetana Salazara (Javier Bardem) s kojim naš omiljeni junak ima neke nerazriješene probleme, nastaje zanimljiva avantura na kojoj se temelji film iz naslova teksta.

Skandinavski dvojac, Joachim Rønning i Espen Sandberg režirali su ovaj film, a široj publici poznatiji su po svom dosadašnjem radu u filmovima kao što su „Kon – Tiki“ i „Bandidas“. Njihova verzija najpoznatijih karipskih gusara iznimno je lijepo snimljena, s nekoliko predivnih kadrova i CGI-em koji je na visokoj razini kroz, skoro, cijeli film. Posebno mi se svidjelo što, iako je Johnny Depp najveća zvijezda i temeljni lik cijele franšize i ovog filma, nije „preuzeo show“ te svi su ostali glumci i njihovi likovi uspjeli dobiti dovoljnu minutažu kako bi pokazali što znaju i umiju. Najveća zamjerka redateljskom dvojcu je što ipak nisu uspjeli unijeti nešto inovativno i drugačije, što krasi originalna, prva tri nastavka.

Johnny Depp je Jack Sparrow, ili Jack Sparrow je Johnny Depp, kako god Vam drago. Iako je i prije te uloge bio glumac renomiranog imena, Johnny Depp definitivno je najveću slavu stekao zajedno sa Sparrowom, ruku pod ruku. Gledajući ovaj film dobio sam dojam kako su redatelji Deppu dali u potpunosti slobodne ruke te ga ničim, osim možda scenarijem, nisu sputavali u njegovom radu, jer govoriti Deppu kako da glumi Sparrowa je kao da govorite LeBronu Jamesa kako treba igrati košarku. Ipak, kao što ni LeBron bez dobrog trenera neće osvojiti naslov prvaka, tako ni Johnny nije onaj isti stari Jack kakvog volimo. Onaj komični, humoristični dio prevladava, malo previše, a Jack kao da je postao karikatura karikature koju je prije glumio. Da ne bi bilo zabune, Depp je kao i uvijek odradio odličan posao i na dijelove je urnebesno smiješan, ali kad već tražimo dlaku u jajetu…

Javier Bardem je jedan od najboljih i najraznolikijih glumaca današnjice. Kada bi se sve uloge koje je odigrao smjestile u istu sobu, ti likovi ne bi imali skoro ništa zajedničko i to dovoljno govori o veličini glumačkog kalibra, kakav je Bardem. U posljednje vrijeme kao da se preplatio na uloge negativaca te tako i u ovome glumi glavnog antagonista, Kapetana Salazara, Iako na trenutke izgleda kao da se previše trudi i da je njegov lik upravo preživio prsnuće aneurizme, odradio je jako dobar posao i njegov lik, kao i svi prijašnji, izgleda zastrašujuće. Motive koji pokreću njegov lik uspio je iskristalizirati i učinkovito prikazati, jedino ostaje žal što ga nismo imali prilike vidjeti nešto više jer se njegov lik pojavljivao nedovoljno.

Od ostalih glumaca treba izdvojiti i Geoffreya Rusha koji je živuća legenda koja svaku ulogu dovede do savršenstva, pa tako i onu kapetana Hectora Barbosse, te mlade Brentona Thwaitesa i Kayu Scodelario koji su dokazali kako pred njima stoji blistava budućnost.

Činjenica je kako su nakon prvog nastavka, svi filmovi iz „Pirates of the Caribbean“ franšize imali tendenciju pada. Ipak, ma što god netko rekao, nevjerovatno su zabavni i ljudi ih jako vole, pogotovo Johnnya Deppa tj. Jacka Sparrowa i ne bi me iznenadilo da u bliskoj budućnosti doživimo još koji nastavak ove iznimno uspješne franšize.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr