“Ready Player One” američki je znanstveno – fantastični film, snimljen prema istoimenom bestselleru Ernesta Clinea. Film je režirao planetarno poznati Steven Spielberg, a u njemu glume Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Simon Pegg, Mark Rylance i drugi.
Godine 2045., svijet je na samom rubu kolapsa i sveopćeg kaosa. Jedino mjesto gdje ljudi mogu “pobjeći” i ostvariti sve svoje potencijale je “OASIS”, neograničeno veliki svemir virtualne stvarnosti koji je stvorio ekscentrični štreber James Holliday (Mark Rylance). Kada Holliday umre, OASIS ostaje bez pravnog nasljednika, no, pametni Holliday na sve je mislio. Kroz cijeli “OASIS” sakrio je 3 Uskršnja Jaja (Easter Eggs), a prvi koji ih pronađe osvaja cijeli “OASIS” te s time i neizmjerno bogatstvo. Naravno, pronaći ih nije uopće lagano, čak i graniči s nemogućim. Čak ni velike korporacije poput IOI-a, na čelu s Nolanom Sorrentom (Ben Mendelsohn), koje unajmljuju igrače da rade za njih ne uspijevaju pronaći niti jedno Jaje. Ipak, kada na scenu stupi mladi Wade Watts (Tye Sheridan), u “OASIS-u” poznat i kao Parzival, čistog srca i glave pune svega što ima ikakve veze s Hollidayom i pop-kulturom uopće, stvari se počinju mijenjati. Na svom putu, Parzival susreće brojne prijatelje kao što su Atr3mis (Olivia Cooke) i Aech (Lena Waithe) koji zajedno traže tragove koje je Holliday ostavio, ne bi li spriječili velike korporacije u njihovu naumu kontroliranja cijelog “OASISA”. Naravno, radnja nije baš toliko jednostavna, svašta se tu još događa, ali kao i svaki put, da vam ne bi pokvario doživljaj, to ćete morati saznati sami.
Steven Spielberg, koji potpisuje režiju  ovog uratka, je poznati američki redatelj i jedan od najboljih redatelja svih vremena. Iako nema toga što o Spielbergu nije već napisano, spomenimo samo kako su neka od njegovih najboljih ostvarenja filmovi “Jaws”, “E.T. The Extra-Terrestrial”, “Schindler’s List” te mnogi drugi. „Ready Player One“ je vjerojatno prvi film ikad snimljen o Uskršnjim Jajima, a i sam je jedno veliko „Uskršnje Jaje“. Prepun je referenci na sve moguće i nemoguće filmove, knjige, igrice i sve ostalo što ima ikakve veze s pop-kulturom posljednjih 20 godina. Kada takvu „glinu“ date u ruke kiparu kao što je Spielberg, koji je svojim rukama samostalno i oblikovao većinu tih referenci, krajnji rezultat je jedan veliki lunapark prepun akcije i vrtoglavo dobrih CGI scena, kakve su i svojstvene takvom redateljskom geniju. Film možemo podijeliti na dva dijela, onaj stvarni i onaj virtualni, koji je i zabavniji. Tako, Spielberg opravdava težnju svih likova koji što više vremena žele provesti u „OASISU“, a ne u stvarnom svijetu. Ipak, ne mogu se oteti dojmu kako sami likovi nisu dobili dovoljno prostora da se razviju do kraja. Nemojte me krivo shvatiti, glumci su odradili jako dobar posao i saznajemo ponešto o svakom od likova, ali nedovoljno što njihove motive čini pomalo šturima i prenagljenima.
Kao što sam spomenuo ranije, gluma je uistinu odlična. Svi od Tye Sheridana i Olivie Cooke, pa do Mark Rylancea i Mendelsohna odradili su odličan posao. U svom tom velikom košmaru svaki je uspio prikazati bol i sumnje koju njihovi likovi drže u sebi i na kraju krajeva ih tjeraju u bijeg od stvarnosti u OASIS. Također, što mi se posebno svidjelo, na svima je očita nada kako će njihov virtualni uspjeh, jednog dana nešto vrijediti i u stvarnom svijetu. Posebno bih istaknuo Tye Sheridana koji, iako mlad glumac, uspješno nosi film na svojim leđima kao glavni protagonist, te Bena Mendelsohna koji je tako dobar kao ljigavi korporativni gad da ga jednostavno obožavate mrziti.
Iako sama ideja nije izašla iz njegova osobnog pera, “Ready Player One” je svojevrsni “homage” koji je Spielberg posvetio samome sebi za sav svoj dosadašnji rad. Toliko pop-kulturalnih referenci uklopiti u jednu konzistentnu i zabavnu cjelinu može samo napraviti samo on. Istina, možda nećete shvatiti sve reference i da, možda će vam na živce jako ići svi oni „štreberi“ koji po 376 put dolaze gledati film i razumiju sve one reference koje vama nisu jasne, ali nemojte im zamjeriti. Baš zbog tih brojni referenci film je sve zabavniji što ga više puta gledate, stoga nemojte puno čekati i trk u obližnji CineStar po novu dozu adrenalina i zabave na jedinstven, Spielbergovski način.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr