Smisao života jednog psa je avanturistička komedija/drama snimljena prema istoimenoj noveli W. Bruce Camerona. Film je režirao švedski redatelj Lasse Hallström, a od poznatijih glumaca na njemu su surađivali Denis Quaid, Josh Gad i Peggy Lipton.

Kao što i sami možete zaključiti iz naslova, film prati život(e) jednog psa. U ovom filmu on se zove Bailey (Josh Gad), iako mu različiti vlasnici kroz njegove živote daju različita imena. Glavna „životna linija“ ovog kućnog ljubimca vrti se oko dječaka Ethana (KJ Apa / Bryce Gheisar) koji ga je pronašao na zadnjem sjedalu jednog ostarjelg kamioneta, u vrućim ljetnim danima. Bailey se kroz sve svoje živote pitao koja je svrha njegovog postojanja, a s Ethanom je život, napokon, imao smisla. Bailey i Ethan zajedno su prošli, kako naši stari kažu, kroz sito i rešeto, one najljepše i najteže trenutke. Nakon Ethana, Bailey je kroz svoje različite oblike, proživio još nekoliko života, a je li uspio pronaći pravi smisao svog života, e to prepuštam Vama na okrivanje.

Lasse Hallström je ono što bi ljudi s engleskog govornog područja definitivno nazvali „A Dogs Person“ jer mu ovo nije prvi snimljeni film čija se radnja vrti upravo oko pasa. Uz film iz naslova teksta, Hallström je snimio i srcedrapajući „Hachi: A Dog’s Tale“, a široj javnosti sigurno je poznat po svom radu na filmovima „Čokolada“ i „Što muči Gilberta Grapea“. U još jednom obiteljskom klasiku, Hallström je uspio kroz život jednog psa, na dirljiv i pronicljiv način, pokazati kako čovjek nije otok te da mu u životu, najviše od svega, treba ljubav i pažnja. CGI je minimalno korišten u filmu, ali ono malo što je korišteno i nije bilo baš najsretnije izvedeno. Jednostavno, tih nekoliko scena ne izgleda prirodno i nisu u skladu s ostatkom filma.

Josh Gad je glavna zvijezda ovog filma, točnije, njegov glas jest. Nakon Chrisa Farleya, Zacha Galifianakisa i Jonaha Hilla, Josh je na dobrom putu da postane novi, omiljeni Hollywoodski debeljko. Sukladno s tonusom filma, njegov glas je sadržavao konstantnu radoznalost i zaigranost. Teško je procijeniti je li glumac odradio dobar posao samo po njegovom glasu, ali kako mu ne nalazim veće zamjerke u izvedbi, možemo zaključiti kako je posao odradio uspješno. Od ostalih izvedbi treba izdvojiti Denisa Quaida i Johna Ortiza koji su kao sjetni i usamljeni samci, svaki u svom dijelu filma, odradili dobar posao, usprkos kratkom vremenu pojavljivanja u filmu.

„Smisao života jednog psa“ je film koji će roditelji uživati gledati sa svojom djecom, bilo u kinu ili doma poslije nedjeljnog ručka. Ipak, ono što je veliki minus ovog filma je što je film očito sniman za mlađu populaciju ljubitelja 7. umjetnosti, a „teologija“ koja je pretpostavljena u filmu mogla bi ozbiljno zbuniti baš taj najosjetljiviji dio gledatelja. Ne želim previše ulaziti u temu koju sam započeo, jer ću se opasno približiti zoni „spoilanja“, ali shvatit ćete na što točno mislim kad pogledate film. Bez obzira na navedeno, ako zanemarimo nekoliko očitih rupa u radnji filma, „Smisao života jednog psa“ odličan je način da unesete malo sunca u ove kišne dane.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.