“Solo: A Star Wars Story” američka je avantura, akcijski znanstveno fantastični film režiran od strane Ron Howarda, a u njemu glume Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson i mnogi drugi.

Iz Disney – Lucasfilm laboratorija, nakon priče o Rogue One-u, dolazi nam priča, svojevrsni origin story, o Han Solu (Alden Ehrenreich). Film nam otkriva detalje iz mlađih dana ovog zloglasnog krijumčara dobrog srca te tako saznajemo na koji način je postao kapetan Millennium Falcona te kako je upoznao legendarnog Chewbaccu (Joonas Suotamo) i Landa Calrissiana (Donald Glover). Također, saznajemo kako je Solo odrastao na planetu Corellia, užasnom rudarskom planetu, gdje je morao krasti i preprodavati ukradeno samo da bi preživio. Na Cornelli upoznao je Qi’Ru (Emilia Clark), ljubav svog života, iako i vi i ja znamo da to nije u potpunosti istina, s kojom planira bijeg s tog užasnog planeta. Na jednom od pokušaja bijega, Qi’Ra se nije uspjela izvući te se Solo zaklinje kako će se vratiti na Corelliju i spasiti svoju voljenu. Solova životna želja je postati pilotom, a da bi u tome uspio i usput zaradio dovoljno sredstava za povratak na Corelliju, Solo se prijavio u zrakoplovstvo zloglasnog Carstva. Na svom „vojnom“ putu, upoznao je Becketta (Woody Harrelson) i njegovu ekipu, s kojima napokon dolazi u priliku zaraditi pozamašnu svotu sredstava koja će mu pomoći u naumu spašavanja voljene Qi’Re. Je li u tome uspio te kako se Solov životni pravac preklapa s onim Chewbacce i Landa Calrissiana, morat ćete saznati sami.

Ron Howard je poznati američki redatelj koji je za svoj rad na filmu „A Beautiful Mind“ nagrađen prestižnom nagradom „Oscar“. Također, Howard je poznat i po svom radu na brojnim uspješnim filmovima kao što su „Cinderella Man“, „Frost/Nixon“ i „Rush“. S obzirom na to da je prvotno zamišljeno kako će Phil Lord i Chris Miller (poznati po radu na „The LEGO Movie“ i „21 Jump Street“, op.a.) režirati film, a isti su odustali zbog nepomirljivog kreativnog razilaženja s Lucasfilmom, Howard je sjeo u jako vruć redateljski stolac. Iz tog razloga, možda mu se može oprostiti što je film snimio s debelim, pamučnim rukavicama na rukama, tj. presigurno i pomalo predvidljivo, bez ikakvog rizika. No, bez obzira na sve produkcijske nedaće i Howardovo očito igranje na sigurnjaka, film je ispao solidno dobar. Sviđa mi se što je Howard stavio poseban naglasak na Solov odnos s Chewiem, način na koji su se upoznali i zašto su, na kraju, postali nerazdvojni. Također, akcijskih scena ima na pretek i nisu razočarale, poprilično su zabavne i uzbudljive.

Alden Ehrenreich odradio je odličan posao kao mladi Han Solo. Njegova izvedba uzdigla se iznad puke imitacije Harissona Forda. Određene sitnice, s karakterne strane lika gledano, možda jesu nešto drugačije od originala, ali s obzirom na to da završetak filma ostavlja mogućnost za još nastavak, ranije navedeno ću pripisati tome. Možda je Ehrenreich namjerno ostavio mjesta za dodatan razvoj lika. Donald Glover je fantastičan kao Lando Calrissian, čovjek se jednostavno ne može ne zapitati ima li nešto što tom čovjeku ne ide od ruke? Režija, pisanje scenarija, glazba, a očigledno i gluma, sve čega se ovaj umjetnik dotakne, ide mu za rukom. Emilia Clarke također nije odradila loš posao, ali ne mogu se oteti dojmu da jednostavno nije kliknula s glavnim likom što nije dopustilo kemiji da odradi svoje. Također, priča njenog lika čini se iznimno slojevita, ali njena izvedba baš i nije bila na tom tragu. Woody Harrelson također nije bio loš, ali njegovu ulogu je mogao odraditi bilo koji drugi 50 + hollywoodski glumac i ne bi previše utjecalo na film.

Repetitio, bez obzira na sve produkcijske nedaće i Howardovo očito igranje na sigurnjaka, film je ispao sasvim u redu. Povrh toga, film nije previše povezan s ostalim nastavcima Star Wars franšize, stoga čak i ako niste pogledali niti jedan film dosad, neće Vam smetati pri uživanju u filmu. Dobra izvedba glavnog i sporednih glumaca kao i uzbudljive akcijske scene, dovoljan su razlog da ne propustite još jedan, od vjerujem mnogih, nastavaka Star Wars priče.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.