“Spider-Man: Far From Home” drugi je film od Spider-Manova povratka u MCU, a sveukupno treći-drugi Spider-Man nastavak uopće. Film je ponovno režirao Jon Watts, a u filmu se pojavljuju Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal i mnogi drugi.

Nakon događanja iz „Avengers : Endgame“ filma, cijeli svijet se pita tko će zamijeniti heroje koji su dali svoje živote za spas svijeta. Peter Parker (Tom Holland) s druge strane žali za svojim mentorima i prijateljima, ali također želi nastaviti sa životom i barem nakratko se maknuti iz cijele „super-heroj“ priče. Kao spas u zadnji čas dolazi školski put u Europu, a Peter se nada kako će uspjeti zadobiti pažnju djevojke koja mu se našla na radaru, pametne i posebne MJ (Zendaya). Naravno, kako to u svijetu heroja biva, „zlo“ nikad ne spava, a ovaj put ono se pojavljuje u obliku Nicka Furyja (Samuel L. Jackson) koji nikako ne pušta Petera na miru i pošto – poto ga želi uključiti u novu misiju spašavanja svijeta. E sad, što točno ugrožava svijet i kako se u sve to uklapa lik Jakea Gyllenhaala, morat ćete film pogledati sami da bi saznali. Vjerujte mi, kad bi čak i samo malo dublje išao u opis radnje rekao bih previše.

Jon Watts režirao je ovaj film, a njegov dosadašnji opus može se sažeti u dva relevantnija filma, „Cop Car“ s Kevinom Baconom iz 2015. te prethodni nastavak filma iz naslova teksta „Spider-Man: Homecoming“. Watts je odradio dobar posao, svi likovi razvijaju se u smjeru u kojem bi, realno, i trebali, a radnja filma bila je baš na pravoj granici između srednjoškolsko – romantičnog i akcijsko – super herojskog filma. Za moj ukus, možda je film malo predugačak, sa sporijim tempom na početku filma koji se na kraju ubrzava i postaje sve dinamičniji tako da vam na kraju filma ostaje osjećaj zadovoljstva pogledanim, ali ponavljam, bilo bi dobro da je nešto kraći.

Tom Holland ponovno je fenomenalan. Toliko sam zadovoljan njegovom izvedbom da mislim da bih ga mogao gledati zauvijek u ulozi Peter Parkera tj. Spider-Mana. Iznimno dobro zadržava granicu između mladića koji se muči s tinejdžerskim problemima i mladog super junaka koji po tko zna koji put spašava svijet. Od svih verzija Spider-Mana mislim da je Tom najbliži onoj iz stripa, što je za svaku pohvalu. Zendaya je solidna kao MJ, njen lik u ovom nastavku dobiva nešto više prostora i jako je to dobro iskoristila. Kemija između nje i Hollanda je iskrena i lako uočljiva stoga smatram kako imamo, među tinejdžerima, novi – najdraži filmski par. Samuel L. Jackson je Samuel L. Jackson, nema se tu previše za reći i dodati, ali Jake Gyllenhaal je odradio vrhunski posao. Nema tog scenarija, nema tog žanra u koji Gyllenhaala možete ubaciti, a da on ne odradi dobar posao. Odlično je castiran kao misteriozni Quentin Beck tj. Mysterio i još jednom dokazao kako ga s pravom smatraju jednim od najboljih glumaca današnjice.

Svatko tko je barem malo upoznat sa Spider-Man svemiraom i likovima u njemu ima neku vlastitu verziju i teoriju u kojem će film smjeru ići, ali čak ni oni najzagriženiji fanovi teško mogu predvidjeti ovakvu količinu zaigranosti i uzbudljivosti u odvijanju iste. „Spider-Man: Far From Home“ nastavlja se direktno na „Avengers : Endgame“ i ako ste fan MCU-a, ovaj film nikako ne smijete propustiti.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.