„Stronger” je inspirativni američki film, nastao prema biografskoj knjizi Jeffa Baumana, čovjeka koji je preživio teroristički napad koji se dogodio na bostonskom maratonu 2013. godine. Film je režirao David Gordon Green, a u njemu glume Jake Gyllenhaal, Tatiana Maslany i drugi.

„Stronger” je snimljen prema istinitom događaju i prati osobni život i borbu jednog mladića za vrijeme i nakon teške nesreće. U trenutku održavanja bostonskog maratona 2013. godine Jeff (Jake Gyllenhaal) i njegova djevojka Erin (Tatiana Maslany) bili su na svom trećem prekidu. Kako bi je pridobio nazad i dokazao joj da se promijenio, Jake odluči napraviti transparent i dočekati Erin na cilju maratona koji je odlučila istrčati. Čekajući na cilju, Jeff je primijetio nekog mladića čudnog ponašanja kako se provlači kroz gužvu. Kako se kasnije ispostavilo, to je bio jedan od „bombaša“, a kako se našao jako blizu same eksplozije, Jeff je ostao bez obje noge. U bolnici, nakon što se probudio, Jeff je bio itekako svjestan što se dogodilo i među prvim stvarima koje je zatražio bilo je da se policija obavijesti kako je vidio terorista. Povratak u normalnu svakodnevicu nakon nesreće, za Jeffa je ostala samo želja. Ne samo da se treba naučiti na život bez donjih ekstremiteta, već su ga sugrađani počeli doživljavati kao heroja, što njemu nikako nije bilo jasno. Ostatak filma, onaj važniji dio zapravo, prepričava nam kako se Jeff snalazio u novonastalim situacijama, kako je njegova djevojka Erin odlučila promijeniti život zbog njega i kako nesreća koja se dogodila, iako je on pretrpio najteže fizičke posljedice, nije dogodila samo njemu, već svim ljudima kojima je do njega stalo. Ne želeći vam pokvariti čar otkrivanja Jeffovog puta, da bi saznali više, trebat će te pogledati film u obližnjem CineStaru.

David Gordon Green režirao je ovaj film, a do sada je radio na filmovima kao što su „All the Real Girls“, „Pineapple Express“ , „Our Brand Is Crisis” i slični. Stavljajući fokus na razumijevanje patnje kroz koje dvije osobe pogođene tragedijom prolaze, uspio se nadići nad klišejima ostalih biografskih filmova koji teže da nas inspiriraju. Ipak, razdoblju u kojem Jeff uistinu postaje snažniji kao što naslov filma sugerira, nije posvećeno dovoljno pažnje i tu su gledatelji ostali malo zakinuti. Određene scene, bile su preduge te izlaze iz trenutka, ali svaki put kada je film bio na putu da iskoči iz tračnica Gyllenhaalove i Maslanyne pametne odluke vratile su ga natrag.

Jake Gyllenhaal je definitivno najveća zvijezda ovog filma. Već neko vrijeme Jake je na popisu najdražih glumaca mnogih filmoljubaca, a njegove izvedbe neke su od najboljih glumačkih ostvarenja u posljednje vrijeme. Ono što Jake posebno dobro radi, a to je odlika najboljih glumaca, je što uopće ne ostavlja dojam da glumi. Toliko je u trenutku, u ulozi i liku da imate dojam kako je on ta osoba i da se on uistinu tako osjeća u tom trenutku. Kada bi ovu njegovu izvedbu trebao usporediti s drugom izvedbom, usporedio bi je s onom Caseya Afflecka iz „Manchester by the Sea“. Čak ni oni trenuci u kojima znate da će biti teški i pomalo melodramatičan ne izgledaju pretjerano. Gyllenhaal je uistinu glumac kojeg je, kako vrijeme prolazi, sve veći užitak gledati.

Tatiana Maslany je najugodnije iznenađenje filma. Do sada je bila najpoznatija po svom radu na TV serijama i nije imala zapaženiju filmsku ulogu, no potpuno sam siguran da joj je ova uloga bila ulaznica u odabrano Hollywoodsko društvo. U ničemu ne zaostaje za Gyllenhaalom. Njena izvedba je bila uvjerljiva, realna i prizemna. Maslany i Gyllenhaal pokazali su se kao dobitna kombinacija.

„Stronger“ je umjetnički pristupio biografskoj priči mnogo više od bilo kojeg, slične tematike, snimljenog u posljednje vrijeme. Prikazane scene i situacije u kojima se Jef bori sa PTSP-om, svojom nepokretnošću i statusom heroja koji smatra potpuno ne zasluženim, su brutalne i sirove i odišu očajem glavnog protagonista. Film shvaća napore kroz koje Jeff treba proći, ali također shvaća one koji vjeruju u njega i kojima je rezultat tih napora potreban koliko i njemu. „Stronger“ je zanimljiv i nešto drugačiji pristup biografskom filmu, s pričom koja će vas inspirirati i dovesti do suza.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr