“Stuber” američka je akcijska komedija i jedan od posljednjih filmova koji je producirao 20th Century Box prije spajanja s Walt Disney Company. Film je režirao Michael Dowse, a u njemu glume Kumail Nanjiani, Dave Bautista, Iko Uwais i drugi.

Stu (Kumail Nanjiani) mršavi je vozač Ubera kojem skoro svaki dan izgleda jednako. U smjenama od 8 sati radi u trgovini sportske opreme, a nakon svake smjene vozi Uber ne bi li uštedio za neko buduće ulaganje. Naravno, zaljubljen je u ženu koja njega ne gleda isto kao i on nju i naravno, ono ulaganje odnosi se na ostvarenje njenih snova, a ne njegovih. S druge strane Vic Manning (Dave Bautista) ogromni je, nabildani detektiv koji se u potpunosti posvetio hvatanju krijumčara koji se zove Oka Tedjo (Iko Uwais) i s kojim ima „nedovršenog posla“. Dobivši tako dojavu gdje bi se Oka Tedjo mogao nalaziti Vic odlučuje krenuti u misiju hvatanja, a s obzirom na to da je upravo imao operacijski zahvat na očima treba mu pomoć. Ovdje sada u priču ponovno dolazi Stu koji se kao vozač Ubera našao na krivom mjestu u krivo vrijeme i jednostavno mora, jer drugog izbora nema, voziti Vica ne bi li ovaj pronašao Tedja. Jesu li u tome uspjeli, saznat ćete, naravno, kada film pogledate sami.

Michael Dowse režirao je ovaj film, a od dosadašnjeg rada posebno se ističe režija komedija „It’s All Gone Pete Tong“, „Goon“ i „What If“. Ovaj kanadski redatelj, nažalost, nije ponudio ništa novo. Kao i skoro sve komedije u kojima se susreću policajac i civil i u ovoj je policajac taj koji je grub, agresivan i pomalo tehnološki zaostao, dok je civil taj koji stalno baca šale i pomalo smotan. Dva žanra koje se spajaju u filmu također nisu na istom nivou tako da smo na kraju dobili komediju s, možda, previše intenzivnim akcijskim scenama. Redatelj je, možda, pokušao aludirati na pretjerano nasilje u hollywoodskim filmovima, ali sumnjam da je išao u tom smjeru jer ako i je, ne samo da nije pogodio u sridu već je promašio cijelu metu.

Dave Bautista i Kumail Nanjiani najbolji su dio filma, bez premca. Kumail se polako, ali sigurno, promiče u jednog od najsmješnijih glumaca u Hollywoodu. Fantastično je utjelovio savršeno prosječnog Amerikanca Stua i jedva čekam vidjeti njegov talent u nešto kvalitetnijim filmovima. Bautista, s druge strane, možda nije najtalentiraniji glumac ikad, ali ostavlja dojam čovjeka koji je svjestan svojih mogućnosti i koristi ih na najbolji mogući način. Nastavi li pametno birati svoje uloge u budućnosti, mislim da ćemo ga još duže vrijeme gledati u hollywoodskim blockbusterima.

„Stuber“ je komedija koja nije iskoristila svoj puni potencijal. Odlična kemija među glavnim glumcima vrlo vjerojatno će rezultirati još ponekom suradnjom istih, ali neće staviti film na listu najkvalitetnijih akcijskih komedija. Ipak, bez obzira na to što je film, baš kao i Stu, savršeno prosječan, zna pogoditi tamo gdje treba, definitivno će vas nasmijati i možda čak i zabaviti u svojih 105 minuta trajanja.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.