The boys are back in town. Kultni film Dannya Boyla iz 1996. godine, 20 godina nakon, dobiva svoj nastavak i okuplja dobru, staru ekipu na mjestu zločina. U filmu glume sada poznata glumačka lica poput Ewana McGregora, Jonny Lee Millera, Roberta Carlylea i Ewena Bremnera, a sve pod budnim okom, kao što je ranije i spomenuto, legendarnog Dannya Boyla.

Samo je nekolicina filmova bila doslovce prepuna legendarnih scena i ostavila tako velik generacijski utjecaj kao što je to napravio Trainspotting. Ukoliko do sada, nekim ludim slučajem, niste pogledali Trainspotting, autor ovog teksta Vam toplo preporuča da to napravite. Ne samo zato što ćete si priuštiti genijalne 94 minute koje nikad nećete zaboraviti već zato što ćete znati više cijeniti njegov nastavak T2, iako on po svim svojim karakteristikama može stajati kao zaseban film.

20 godina je prošlo otkad je Renton (Ewan McGregor) napravio što je napravio. Slomljen, ovaj put ne od heroina, već od mnogo jače droge – života, vraća se na jedino mjesto koje je mogao zvati domom, Edinburgh. No, povratak nazad, iako težak sam po sebi, za Rentona znači i suočavanje s prošlošću, preciznije, sa starim prijateljima. Mnogo se toga promijenilo u 20 godina, a opet, toliko je toga ostalo isto. Begbie (Robert Carlyle) je još uvijek u zatvoru, Sick Boy (Jonny Lee Miller) pokušava zaraditi na bilo koji način samo ne legalan, a dobri stari Spud (Ewen Bremner) se još uvijek bori sa životom i ovisnošću. Kako bi se iskupio, Renton pomaže Sick Boyu ostvariti određene „poslovne planove“, no kad se u priču uplete i Begbiev bijeg iz zatvora, nastaje jedan simpatičan Gordijski čvor koji ćete morati presjeći sami tako što ćete pogledati film.

Danny Boyle je filmska legenda i to ne samo britanska, već i svjetska. Njegov buntovnički Trainspotting pokrenuo je pravu malu revoluciju pri odabiru tema za snimanje filmova. Mnogi su ostali ne malo iznenađeni kada je odlučio snimiti nastavak, naročito zato što do sada nije snimio niti jedan „sequel“, ali kada Boyle odluči okupiti staru ekipu, tko mu može reći ne. Očito je kako su djela Irvina Wellsha (autora romana „Trainspotting“ i „Porno“ prema kojima su snimljeni filmovi op.a.) Boylu i cijeloj glumačkoj ekipi prirasla srcu te su odlučili snimiti film koji neće ostvariti izniman prihod, ali će ostati iskren prema likovima i priči. T2 je još jedan od dokaza Boyleove genijalnosti i kreativnosti. Boyle ponovno čini čuda s kamerom i paletom boja koje koristi, iako se ovaj nastavak čini manje sirovim i dosta čišćim i blažim od svog prethodnika. Logično, možemo zaključiti, jer glavni protagonisti ipak, toliko, ne uživaju heroin kao u prvom nastavku.

Svi su glumci ponovno odradili odličan posao. McGregor je bio uvjerljiv kao netko tko je uspio donekle promijeniti svoj život nabolje, a opet ostao zbunjen i ciničan. Miller je utjelovio Sick Boya na apsolutno isti način kao i prije 20 godina što je odlično, jer se njegov lik nije uopće promijenio. Ipak, posebno su me oduševili Bremner i Carlyle. Ewen Bremner je preoteo show i od lika koji je bio upamćen samo po smiješnim „one-linerima“ postao je personifikacija cijelog filma. Cijela radnja filma kao da se lomi na njegovim leđima, a on je uspio u istom trenutku ostati simpatičan, smiješan i srcedrapajući. Carlyle je pružio ubojito smiješnu i odvažnu rolu, neodoljivo podsjeća na Joe Pescia u najboljim danima.

Za razliku od originala, T2 je nešto mračniji film s manje humora, iako su određene scene urnebesne, Trainspotting na Praxitenu, na neki čudan način. Iako melankoličan, T2 je film koji shvaća kako se ne možeš nadmetati s duhovima prošlosti, ali barem možeš s njima zaplesati.