„Thank You for Your Service“ američka je, ratna, biografska drama koju je napisao i režirao Jason Hall. Scenarij je baziran na istoimenoj knjizi Davida Finkela inspiriranoj istinitim događajima, a u filmu glume Miles Teller, Haley Bennet, Beulah Koale i drugi.

Radnja filma prati grupu američkih ratnih veterana i njihov povratak kući, svojim ljepšim polovicama i obiteljima. Tako pratimo, Adama Schumanna (Miles Teller), Tausolo Aietia (Belulah Koale) i Willa Wallera (Joe Cole) iz 2-16 pješačke bojne na povratku iz Bagdada 2008. godine. Ono što se njima događa je nešto s čim se suočavaju svi ratni veterani nakon povratka kućama. Kaže stara Platonova: „Samo su mrtvi vidjeli svršetak rata“ ili možda točnije, oni koji su se iz njega vratili, sjećanje koje ih progoni toliko je mučno da se oni, zapravo, doma nikad nisu ni vratili. Naravno, riječ je o PTSP-u, a ovaj se film s tim problemom, u filmu često zanemarenim, bavi na jako iskren, dirljiv i realan način. Teško je opisati radnju filma, a da vam na neki način nešto ne „spoilam“, tako da ću napisati samo kako se naša tri junaka, svaki na svoj vlastiti način, bore s ratnim demonima. Za više informacija, znate što vam je činiti.

Jason Hall režirao je ovaj film, koji je ujedno i njegov redateljski prvijenac. Ipak, Hall nije totalna nepoznanica, možda vam je poznat kao scenarist Clint Eastwoodovog filma „American Sniper“. „American Sniper“, iako dobar film, tipična je američka propaganda koja se trudi kroz fascinantan život jednog pojedinca opravdati razloge slanja svojih trupa u Irak. S druge strane, u „Thank You for Your Service“, Hall ispada prirodno talentiranim za „škakljive“ teme. Posebno mi se svidio njegov intiman i iskren prikaz borbe veterana s PTSP-om, bez nepotrebne pompe ili umjetno ubačenih scena koje bi film trebale učiniti dramaturški zanimljivijim ili onako tipično hollywoodski „bombastičniji“. Hall dramaturški efekt postiže motivacijom i prijateljstvom među likovima. Uspio je staru temu osvježiti drugačijim pristupom i pronaći način kako reći nešto novo.

Miles Teller ima najistaknutiju ulogu u filmu i moram priznati da je bio na visini zadatka. Čak ga i po prvi puta nisam gledao ga Teller koji glumi, u ovom slučaju, vojnika već kao iskrenog čovjeka punog ljubavi koji shvaća kako je u životu imao mnogo sreće, iako mu i nije najlakše, ali i vojnika koji nikako ne može zaboraviti sve što mu se u iračkoj pustinji izdogađalo. Daleko najveće i najugodnije iznenađenje je anonimni Beulah Koale kojem je ovo prva prava prilika na velikom platnu. Njegova izvedba je toliko uvjerljiva da na trenutke zaboravite da gledate igrani film i stječete dojam da gledate dokumentarac o mladom vojniku koji se upravo vratio iz službe i trga se sa svim problemima koje mladi PTSP-ovac može imati. Jedva ga čekam gledati u nekom drugom uratku.

Nikakva filmska priča ne može nas detaljno suočiti s teškoćama koje PTSP nosi za ljude koji od njega boluju i one koji te iste ljude okružuju. Ipak, nakon što pogledate „Thank You for Your Service“ sva ta patnja, agonija, ali i hrabrost, činit će vam se bližima i lakše shvatljivija. Htio to sebi priznati ili ne, Hall je snimio i politički film. Politički, ne u onom klasičnom lijevo – desno obrascu, već na svoj poseban tihi, a opet urlajući način upozorava kako se ti mladići i djevojke upotrebljavaju poput pijuna u partiji šaha. Korisni su dok partija traje, ali čim ta ista završi, spreme se u neku kutiju i bace negdje daleko, da nikome ne smetaju. Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.