“The Darkest Minds” američki je znanstveno – fantastični triler, adaptacija istoimene knjige Alexandre Bracken iz 2012. godine. Film je režirala Jennifer Yuh Nelson, a u njemu glume Amandla Stenberg, Mandy Moore, Harris Dickinson i drugi.

Radnja filma počinje kada 90% svjetske populacije, mlađe od 18 godine, naglo počne umirati. Razlog tome je IAAN (Idiopathic Adolescent Acute Neurodegeneration) koji eto, napada samo maloljetne osobe. Oni koji su nekim čudom ostali živi, razvili su određene, zdravim razumom ne objašnjive, sposobnosti. Kada svjetska vlada, na čelu s američkim predsjednikom, shvati što se događa, u strahu od sveopćeg maloljetnog puča, svu preživjelu mladež stavlja u svojevrsne logore. U tim logorima razvrstavaju ih sukladno njihovim sposobnostima, tako oni iznimne inteligencije dobivaju plavu, oni sposobni manipulirati strujom žutu, a oni telekinetički sposobni dobivaju plavu boju. Glavni lik Ruby (Amandla Stenberg) označena je narančastom bojom, a ta narančasta boja označava kako je Ruby najopasnija kategorija, sposobna igrati se s ljudskim umovima. U pravilu, oni označeni kao narančasti, na licu mjesta bivaju likvidirani, srećom, Ruby se uspjela nekako izvući na vrijeme i ne samo da je natjerala odrasle da ju smatraju „zelenom“, već je uspjela i pobjeći iz logora. U svom bijegu upoznaje Liama (Harris Dickinson), Charlesa (Skylan Brooks) i Suzume (Miya Chech) s kojima pokušava pronaći sigurno mjesto na kojemu bi „stariji tinejdžeri“ kao što su oni mogli sigurno živjeti. Toliko o samoj radnji, za više informacija obratite se obližnjem Blitz Cinestar kinu s pet zvjezdica.

Jennifer Yuh Nelson režirala je ovaj film, a od poznatijih filmova na kojima je do sada radila ističu se oni animirani i to „Kung Fu Panda 2“ te „Kung Fu Panda 3“. U ovom uratku Jennifer se i nije baš iskazala. Radnja filma nije započela loše, ali na kraju se pokazala dosta plitkom i već viđenom, zapravo. Dijalozi su većinom dosadni i isprazni, i nikako se nećete moći oteti dojmu da ste sve to, negdje, već ranije čuli. Ipak, nije sve baš tako loše. Određene akcijske scene dobro su izvedene, a neki su glumci čak i pokazali naznake dobre glume.

Daleko najsvjetlija točka je mlada Amandla Stenberg. Mlađi glumci često imaju problema prilikom portretiranju slojevitih uloga, kao što je ona glavne junakinje Ruby, ali Amandla se pokazala itekako sposobnom. Njena izvedba bila je nježna i umiljata, a opet dovoljno snažna da shvatite zašto ju „odrasli“ žele uhvatiti. Nažalost, potencijal ostalog glumačkog ansambla ostao je u potpunosti ne iskorišten te su tako izvedbe poznatijih imena poput Mandy Moore ili Gwendoline Christie prošle ne zapaženo.

U svijetu u kojem vladaju „young adult“ franšize poput „The Hunger Games“, „Divergent“ ili „The Maze Runner“ bojim se da za „The Darkest Minds“ nema mjesta. Njihov najveći problem je što su sami odbili istražiti sve mogućnosti svijeta koji su stvorili. Film je, naravno, završio ostavljajući prostora za još nekoliko nastavaka, a zaslužuje li iste, najbolje bi bilo da pogledate film i procijenite sami.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.