“The Lion King” američka je drama – avantura, adaptacija legendarnog animiranog filma iz 1994. godine. Film je režirao Jon Favreau, a glasove su posudili James Earl Jones, Donald Glover, Beyoncé Knowles, Chiwetel Ejiofor, Seth Rogen i mnogi drugi.

Radnja filma je legendarna i siguran sam naveliko poznata svima, ali eto, reda radi, hajmo je kratko rezimirati. Simba (JD McCrary / Donald Glover) mladi je lav, ponosni sin kralja Mufase (James Earl Jones) i kraljice Sarabi (Alfre Woodard) te prestolonasljednik na tronu Kamena Ponosa. Mladi princ idolizira svog oca te mu je jako stalo do njegove buduće uloge kralja. Na njegovu žalost, ne gledaju baš svi blagonaklono na njegovu „buduću ulogu“. Scar (Chiwetel Ejiofor) Simbin stric ima svoje vlastite planove. Ti tajni planovi uzrokovali su veliku izdaju i tragediju, a rezultirali su i Simbinom odlukom da živi u progonstvu. Život u progonstvu i nekoliko dobrih savjeta novih prijatelja ipak vraćaju Simbi pamet u glavu i on se odlučuje preuzeti mjesto koje mu rođenjem pripada. Je li u tome uspio te što je sve saznao putem siguran sam već znate, ali eto, ja svejedno neću dalje otkrivati. Ostat ću vjeran do kraja i zadržati ovaj osvrt „spoiler free“.

Jon Favreau poznati je američki glumac i redatelj najpoznatiji po radu na filmovima kao što su „Iron Man 1 & 2“, „Cowboys and Aliens“, „Chef“ i „The Jungle Book“. Uistinu nezahvalnog posla se uhvatio jer u startu adaptira film koji je skoro pa savršen tako da se konstantne usporedbe s originalom nikako ne mogu izbjeći. Vizualno film je predivan, veličanstven i s jednim od najboljih CGI efekata dosad. Kemija koju je stvorio među glumcima koji su posudili svoje glasove je jako dobra, što se posebno vidi kod Timona i Pumbe tj. Billyja Eichnera i Setha Rogena. Ipak, veliki problem nastaje kada u svom nastojanju da film prikaže što realnijim, lavovi tj. likovi uopće ostaju lišeni ikakvih emocija. Naravno, osim onih u glasu i da, shvaćam da bi svaki pokušaj stavljanja emocije na lice životinje ispao karikirano, ali ipak velika je to stavka koja jako nedostaje.

Glumci su odradili solidan posao, Chiwetel Ejiofor je fantastičan kao nešto mračniji i opakiji Scar, a James Earl Jones ima tako poseban glas da vas od njega stalno prolaze trnci. Rogen i Eichner su baš super kliknuli i stvarno ih je užitak gledati kako dobro nadopunjuju jedan drugoga. Donald Glover i Beyonce su jako dobri, ali kod njih se možda i najviše očituje onaj ranije spomenuti problem nedostatke emocija.

„The Lion Kong“ je jedna od onih legendarnih priča koju vrijedi konstantno prepričavati generacijama koje dolaze. Mnogi će reći da je original toliko dobar da nema potrebe raditi adaptaciju, ali siguran sam da ste se svi barem jednom pitali kako bi film izgledao u „live action“ verziji. Istina, pitanje je može li se ovaj film smatrati kao „live action“ obzirom na količinu CGI-a, ali to je druga priča u koju sada nećemo ulaziti. „The Lion King“ je, bez obzira na to što vi mislili o filmskim adaptacijama animiranih Disney klasika odlično filmsko ostvarenje i savršen film za obiteljski izlet u CineStar.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.