“The Mule” američki je kriminalistički triler s naznakama drame, a inspiriran je istinitim člankom “90 Godišnja Mula Sinaloa Kartela” Nicka Schenka iz New York Timesa. Film je režirao legendarni Clint Eastwood koji odrađuje i glavnu ulogu, a uz njega se pojavljuju Bradley Cooper, Michaelu Peña i drugi.

Earl Stone (Clint Eastwood) je 90 godišnji umirovljenik koji je cijeli život posvetio svom poslu s cvijećem. Kada se taj posao počeo raspadati, Earl je ostao bez novca, bez posla i bez igdje ikoga. Jedino što mu je ostalo jest njegov auto i sjećanja na dane kada se u njemu vozio po cijeloj zemlji, a da ni jednom nije dobio kaznu. Saznavši za tu informaciju, jedan od prijatelja njegove unuke Ginny (Taissa Farmiga) ponudio mu je posao kurira, tzv. mule. Sve što Earl mora raditi je dođi na jednu lokaciju, pokupiti robu i odvesti je na drugu lokaciju, Jedina prava uputa bila je nemoj kasniti i nemoj gledati što voziš. Nemajući apsolutno nikakvog drugog izbora Earl je prihvatio posao ni ne sluteći da je upravo postao zaposlenik Sinaloa kartela. Vožnju je Earl radio jako dobro, toliko dobro da je čak i dobio svoju osobnu pratnju. No, nisu samo njegovi šefovi obratili posebnu pažnju na njega, već i posebni agent agencije DEA Colin Bates (Bradley Cooper). Earl je na novom poslu vrlo brzo riješio sve svoje financijske probleme, ali je li to bilo dovoljno da se posla odrekne te je li saznao što točno prevozi, saznat ćete kada pogledate film sami.

Clint Eastwood legenda je kako vestern, tako i filma uopće. Nevjerojatan je broj fenomenalnih filmova na kojima je radio ili koje je snimio, a za svoj rad na filmovima „ Million Dollar Baby“ i „Unforgiven“ nagrađen je nagradom Oscar. Lako je uočiti kako je redatelj u priču baziranu na istinitim događajima ugradio dosta elemenata osobne biografije te ga tako možemo i smatrati polu-autobiografskim. Ne, naravno da ne mislim da je Clint ikad radio za kartel, već vidim veliki broj dodirnih točaka između njega i glavnog lika koji je cijeli svoj život posvetio poslu, a zanemario ono važnije, posao oca. Između ostalog, čak  je i svoju kćer pozvao da mu glumi, a što drugo, nego kćer. Osobno mi se jako svidjelo kako je ugodan tonski prijelaz koji je radi, iz osobne drame u napeti triler pa opet u dramu, poput kakvog povjetarca koji krene u jednom smjeru pa se vrati u drugi i pritom vas osvježava. Film ima svojih mana, redatelj kao da je namjerno ostavio određene situacije nedovoljno istraženima, a ostali likovi, zbog manjka prostora koji su dobili, izgledaju plitko naspram glavnog lika koji je samostalno iznio veći dio filma.

Clint je odglumio i glavnu ulogu u filmu i kao što je spomenuto u prošloj rečenici, veći dio filma iznio je sam na svojim plećima. Fascinantan je način na koji je glavnog lika učinio dragim i simpatičnim iako se, budimo realni, ne radi o liku koji baš radi sve po propisima i sukladno zakonu. Od ostalih glumaca treba spomenuti Bradleya Coopera i Dianne Wiest koji su odradili solidan posao i jedini su dobili nešto vremena da koliko – toliko razviju svoj lik, ostali glumci nažalost nisu.

„The Mule“ je simpatična, pomalo tvrdoglava priča i definitivno gledljiv film. Daleko je to od najboljeg rada legendarnog Clinta Eastwooda, ali je isto tako jedan od boljih filmova koji je snimio u posljednjih 10-ak godina i sigurno jedan od onih koji ne bi smjeli propustiti pogledati.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.