„The Mummy“ američka je znanstveno – fantastična, akcijska avantura koja je zapravo reboot filmova iz 1999. tj. 1932. godine. Ovu varijaciju na temu režirao je Alex Kurtzman, a u filmu glume Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Russell Crowe, i drugi. Universal je u procesu pokretanja neke nove priče tzv. Dark Universea. Dark Universe je njihov pokušaj buđenja čudovišta tj. ponovnog snimanja starih klasika poput Frankensteina, Nevidljivog Čovjeka, Drakule i sličnih, a „Mumija“ je prvi u nizu filmova.

Nick Morton (Tom Cruise) i Chris Vail (Jake Johnson) američki su vojnici na misiji u Iraku. U slobodno vrijeme, ovaj dvojac krade po iračkim samoposlugama tj. drevnim arheološkim nalazištima i ono što pronađe prodaje na crnom tržištu. Jedna od misija tako ih je dovela do stare egipatske grobnice usred Mezopotamije, što je bio dovoljan znak za uzbunu. Zajedno s arheologinjom Jenny Halsey (Annabelle Wallis) naši junaci otkrivaju kako se radi o grobnici davno zaboravljene egipatske princeze Ahmanet (Sofia Boutella) koja je zbog stravičnih djela učinjenih u Egiptu prije nekoliko tisuća godina naprosto izbrisana iz povijesti. Naravno, čim su otkrili njenu grobnicu počinju se događati svakakvi čudni i mračni događaji i razno razni ljudi se tu još upletu, ali da bih Vam sačuvao draž gledanja filma, s opisom ću ovdje stati.

Alex Kurtzman režirao je ovaj film, a do sada je surađivao, što putem scenarija, što iza redateljske palice, na mnogobrojnim blockbusterima kao što su „Transformers“,“The Amazing Spider-Man“ i slični. Osim što je režirao ovaj film, također je i jedan od šest scenarista filma. I to je možda jedna od najvećih grešaka ovog uratka. Film kao da nema točno definiran smjer u kojem želi ići. Scenarij doslovno izgleda kao da ga je počeo pisati jedan scenarist, a kad mu je dosadio dao ga je drugom scenaristu i tako šest puta, „puno baba kilavo dijete“ govorili su naši stari i ta uzrečica tako točno opisuje scenarij ovog filma. Također, Kurtzmanova greška je što je previše pažnje posvetio postavljanju temelja za novi „Dark Universe“ koji je u nastajanju, a nedovoljno samom filmu. Ipak, treba mu se priznati kako su skoro sve akcijske scene jako zabavne i poprilično dobro snimljene.

Tom Cruise kao da ne ovisi o vremenu. U jednom sam od prijašnjih osvrta napisao i sada samo mogu ponoviti, ovaj 54-godišnjak trči, skače, udara i leti mnogo bolje nego većina njegovih 30-ak godina mlađih kolega. U ovom filmu nema onaj svoj poznati šarm i karizmu, ali je uspio čak nešto malo odglumiti, Njegov lik nije klasični pozitivac – grubijan koji u maniri Humphreya Bogarta ima meko srce. Baš naprotiv, njegov lik je klasični „seronja“ koji se našao na krivom mjesto u krivo vrijeme. Kao i svaki put do sada, velike pohvale idu na Tomov račun zbog samostalno odrađenih, fantastičnih kaskaderskih scena.

Iako su kritičari filmu zadali dosta jakih udaraca, činjenica jest da u film obiluje zabavnim, odlično snimljenim akcijskim scenama i kako je, zapravo, solidan „twist“ na već postojeću priču. Isto tako, iz aviona je vidljivo kako Universal priprema neku veliku priču, pa zašto ne biti ažuran i početi ju pratiti od početka.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr