“The Shape of Water” američka je avantura, svojevrsna znanstveno – fantastična drama. Film je režirao meksički genijalac i vizionar Guillermo del Toro, a od poznatijih lica u filmu se pojavljuju Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon i Richard Jenkins.
Radnja filma smjestila se u ’60-te godine prošlog stoljeća. Elisa (Sally Hawkins) i Zelda (Octavia Spencer) čistačice su u tajnom postrojenju američke vlade kojem je zadatak Ameriku uvijek držati korak ispred Rusije, kako u odlasku u svemir, tako i u naoružanju. Priroda njihova posla omogućava im pristup prostorijama u kojima bi običan smrtnik bio upucan pa tek poslije upitan tko je, kad bi se tamo zatekao. Na taj se način Elisa upoznala sa “Sredstvom” (Doug Jones), amfibijskim bićem kojeg su američki obavještajci uhvatili negdje u prašumama Južne Amerike i drže zatočenim. Njegova sposobnost obitavanja pod vodom, kao i na “običnom” zraku iznimno je zanimljiva znanstvenicima tajnog postrojenja, naročito zbog slanja čovjeka u svemir. Za sigurnost amfibijskog čovjeka zadužen je Richard Strickland (Michael Shannon), a metode koje koristi nisu nimalo sigurne ni humane. S obzirom na to da su često boravili u istoj prostoriji, Elisa i Amfibijski Čovjek postali su bliski, čak i prijatelji. Razlog tome je, sigurno, i činjenica da je Elisa nijema od rođenja i sporazumijeva se samo znakovnim jezikom. Amfibijski Čovjek također ne može pričati, a Elisa je ta koja ga uči znakovnim jezikom. Kada Elisa shvati kako se glavešine planiraju “riješiti” njenog novog prijatelja, odluči poduzeti drastične mjere i spasiti njegov život pod svaku cijenu. Je li u tome uspjela i na koji točno način, saznat ćete kad film pogledate sami.
Guillermo del Toro fantastični je meksički redatelj koji iza sebe ima rad na odličnim uradcima kao što su “Blade 2”, “Hellboy” i “Pan’s Labyrinth”. Za svoj rad na filmu iz naslova teksta, Guillermo je zaradio i nagradu Oscar u kategoriji najboljeg redatelja. Kad čujete kako Guillermo stoji iza nekog uratka, automatski znate da će film biti vizualno predivan. Svakom detalju predana je posebna pažnja, a u filmu posebno prevladava zelena boja kojom nas redatelj upozorava kako je “zeleno” razmišljanje, razmišljanje budućnosti. U ovoj bajci za odrasle kroz jednu simpatičnu alegoriju, del Toro personificira sve što ne valja u ovome svijetu. Tu se zapravo upleo u zamku koju si je sam postavio jer je ta simpatična alegorija naprasno prekinuta, u nekoliko scena, kadrovima stvarnih scena i “ovozemaljskih” prizora kojima nije mjesto u jednoj bajci. Ponavljam, radnja filma smještena je ’60-te godine prošlog stoljeća, vrijeme brojnih demonstracija, svemirske utrke i konstantnog straha uzrokovanog hladnim ratom. Kao da gledatelji nisu dovoljno pametni kako bi sami shvatili što je pjesnik htio reći te im treba dodatna sugestija u obliku tih scena. Bez obzira na ranije navedeno, samo je del Torova genijalnost sposobna stvoriti obmanjujuće romantičnu atmosferu koja prevladava cijelim filmom, u kojem navijate za nijemu djevojku i amfibijsko biće, čovjekolikog izgleda tj. da se isti spetljaju.
Sally Hawkins odradila je odličan posao. Prirodno je simpatična glumica koja konstantno izgleda kao da se netko upravo izderao na nju i tako ulozi donosi dimenziju više.  Nije lako glumiti nijemu osobu, prenijeti emociju bez ijedne izgovorene riječi iznimno je teško, ali emocije kroz koji Elisa prolazi doslovce zrače iz svakog mišića na tijelu i licu Sally Hawkins. Nominacija za Oscara na njenu adresu stigla je i više nego zasluženo. Michael Shannon još je jednom oduševio kao zločinac. Plijeni pozornost u svakom kadru u kojem se pojavljuje, a razlozi ponašanja njegova lika su jasni iako nimalo razumljivi.
“Shape of Water” jedan je od ljepših filmova ove godine i jedan od najsjajnijih dragulja na ionako sjajnoj kruni del Torove karijere. Film nije bez mane i njegova glavna mantra u ničemu se ne razlikuje od one ostalih osvajača najprestižnije filmske nagrade u proteklih nekoliko dana. Ipak, dobar umjetnik ne teži uvijek uveseljavanju šire publike, dobar umjetnik nekad stvara kako bi razveselio samoga sebe, a to je ono što posebno krasi redateljev rad kroz čitavu njegovu karijeru. U svijetu velikih franšiza još većih kompanija, u del Torovim filmovima postoji nešto osvježavajuće osobno i zbog toga je i ovaj njegov rad definitivno vrijedan vašeg gledanja.
Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr