Tko o čemu, Chiara o plastici! Budući da smo još uvijek u mjesecu srpnju u kojem se obilježava Plastic free July (Srpanj bez plastike), mislila sam si kako bi bilo dobro dati vam neke ideje i prijedloge kako smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu. Reciklaža je dobra i pohvalna, ali nažalost mnoge tvrtke ne koriste recikliranu plastiku jer im se ne isplati. Umjesto reciklirane, proizvode novu i tako je broj plastike u opticaju u stalnom porastu. Ja vjerujem da promjena počinje od pojedinca i da tvoje recikliranje i smanjivanje korištenja plastike igra ulogu u svijetu i da nije beznačajno. Kad bi svatko tako mislio, plastike gotovo ne bi ni bilo! 🙂 

 

Pa, krenimo na savjete:

 

      1. Plastične vrećice

Stavila sam ih na sam vrh liste jer mislim da ih nije teško prestati koristiti uz mrvicu volje i želje. Zašto bismo ih uopće trebali prestati koristiti? One su, naime, fatalne za životinje koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih. Uz to, raspadaju se u mikroplastiku koja onda ostaje u okolišu, a to nije dobro ni za životinje ni za ljude.
Alternativa plastičnim vrećicama bile bi platnene, eko, biorazgradive i sve ostale vrste vrećica. Ako baš nemate ništa od navedenog, nađite nekoliko plastičnih, stavite ih u auto i prilikom kupnje uvijek koristite te iste plastične vrećice. Ukoliko imate vremena i volje, vrećice možete napraviti od različitih materijala, meni su osobno prefora vrećice od starinskih čipkastih bijelih zavjesa.

 

      2. Plastične boce

Uklanjanje plastičnih boca iz svakodnevne uporabe je također vrlo jednostavno, samo treba imati dobru alternativu i stalno je nosati sa sobom. Alternativa može biti staklena, metalna, aluminijska boca, pa čak i plastična pod uvjetom da je od one bolje plastike i da je ne mijenjate. Ako se zateknete negdje bez boce vode sa sobom i u napasti ste kupiti vodu na kiosku, uvijek možete naći fontanu, wc, pitati za čašu vode u kafiću ili kupiti primjerice staklenu bocu koju ćete nastaviti koristiti. 

 

        3. Plastične slamke

Ukoliko niste upravo bili kod zubara koji vam je dao lokalnu anesteziju i ne možete normalno jesti niti piti bez slamke, slamka vam ne treba. Slamke su u top 10 najčešćih predmeta na onečišćenim plažama. Koristimo ih samo nekoliko minuta, i to ne iz potrebe jer vrlo lako možemo i bez njih, i nakon toga ostaju zauvijek u okolišu. Onda na njih nalete životinje koje ih ili pojedu i to ne završi dobro, ili ih udahnu pa im se zaglave u nosnicama i dišnim putevima. Pretužno. Kako ih se riješiti? Jednostavno. Kada u kafiću naručujete piće, zamolite konobara da vam ne da slamku. Pokušajte to napraviti prilikom naručivanja jer je kasnije uglavnom prekasno, slamka je već prljava i ide u smeće. Ako baš ludo volite slamke i ne možete bez njih, na tržištu ima slamki od nehrđajućeg čelika, bambusa, pa čak i stakla koje možete naručiti i nositi sa sobom.

 

         4. Plastika u kupaonici

Ako se malo osvrnemo, mislim da nam svima kupaonica vrvi plastikom. Od četkica, kalodonta, sapuna, šampona, kupki, do deterdženata, omekšivača, štapića za uši, žileta, higijenskih uložaka i svega ostalog. Kako se riješiti toga? Alternativa četkicama za zube bile bi četkice od raznih prirodnih materijala, primjerice bambusa ili pšenice. Doduše, s njima treba biti oprezan i provjeriti je li čitava četkica od prirodnog materijala ili samo drška, jer često onaj četkasti dio zna biti od plastike. Sapuni, kupke, pa čak i šamponi mogu se kupiti u krutom obliku, u kockama, bez plastične ambalaže. Uz malo volje možete ih i sami napraviti kod kuće, a što se recepta tiče, živimo u doba interneta koji jedva čeka da vam pomogne. 😉 Budući da je EU najavila ukidanje jednokratne plastike od 2021. godine, zabrinula sam se za štapiće za uši jer nisam znala alternativu za njih. Nasreću, prijateljica me prosvijetlila i otkrila mi ovo: https://www.indiegogo.com/projects/lastswab-the-reusable-cotton-swab?utm_source=jm.fb&utm_medium=referral&fbclid=IwAR1kBX1V4FbtoXp7m5ct5osfRgYXbxxCBNe8yYVKjmZaNF1iEvY9czBPG98#/ Ukoliko ste, poput mene, švorc i ne možete izdvojiti 100 kuna za jedan štapić za uši, imam genijalno rješenje: eBay! Ili bilo koji drugi jeftini online shop. Ja sam svoje štapiće naručila za dolar i 80 i jedva čekam da stignu! Za kraj sam namjerno ostavila higijenske uloške, tako da ako si muško i gade ti se te stvari, skoči na sljedeći paragraf. 😀

Dakle, žene (i hrabriji muškarci), vjerovale ili ne, postoji i alternativa za higijenske uloške. Kad bolje promislite, naravno da postoji, jer su ovi plastični ušli u uporabu tek relativno nedavno, sumnjam da su ih naše prabake koristile. Uglavnom, malo sam istraživala i saznala za dvije alternative plastičnim ulošcima, menstrualne čašice i perive uloške od tkanine. Privlačnije su mi izgledali perivi ulošci pa sam odlučila njih isprobati. Naručila sam na eBayu nekoliko različitih veličina, i iskreno, nisam vjerovala da će to upaliti. Kada su došli i kada sam ih isprobala, ostala sam oduševljena! Meni periodi traju oko 7 dana i dosta su obilni. U najgorim danima znala sam potrošiti i do 10 uložaka. Sada s ovim perivima, u najgorim danima potrošim samo 2, što mi uvelike olakšava život. Usto, osjećaj dok ih nosim je mnogo ugodniji od onih plastičnih. Vjerojatno mislite da je pranje takvih uložaka jako bljakić, to sam bar ja mislila, ali uopće nije strašno, dapače. Nakon korištenja samo ih isperete i bacite u perilicu. I to je cijela filozofija. Da napomenem, ovo stvarno nije nikakva promocija nego želja da pomognem nekome, jer znam koliko sam bila frustrirana količinom potrošenih uložaka, bilo zbog konstantne brige hoće li mi procuriti, bilo zbog količine potrošene plastike. I sad mi je super! 😉

 

Sljedeći paragraf (eksplicitno za dečke koji preskaču dio o ulošcima 😀 ).

Eliminiranje plastike iz života je dugotrajan proces jer je plastika odličan materijal prisutan u gotovo svim aspektima života, ali nažalost i jako štetan. Nitko ne očekuje od vas da eliminirate odmah svu plastiku, nemojte to ni pokušavati jer vas to može isfrustrirati i možete odustati. Bolje je ići korak po korak, prvo vidjeti što od plastike najviše koristite i započeti s uklanjanjem toga iz vaše svakodnevice. I onda nastaviti u tome smjeru sve dok ne budete više imali plastičnih predmeta za eliminaciju. Moji najbolji saveznici u borbi protiv plastike su internet i eBay. Internet zna odgovore na sva pitanja i zna alternative za gotovu svu plastiku na svijetu. Kada nađete odgovor na internetu, vrlo je vjerojatno da će taj odgovor biti dostupan za kupnju na eBayu po nižim cijenama nego u našim trgovinama ili originalnim web shopovima. Za kraj, još jedan savjet u obliku 3R principa: Reduce (reduciraj), Reuse (ponovo iskoristi), Recycle (recikliraj). Reducirajte ono što kupujete. Prije kupnje, zapitajte se treba li vam to zaista i imate li nešto već kupljeno što biste mogli pretvoriti u željenu stvar. Maksimalno iskoristite već kupljene stvari ili ih odnesite u second hand shop gdje će ih netko drugi iskorištavati. Reciklirajte ispravno i odlučite kupovati reciklirane proizvode kada to možete. 

Nemojmo biti lijeni. Naši životi, životi naše djece i njihovih potomaka, životi životinja oko nas ovise o tome. Prestanimo raditi ono što je lakše i počnimo raditi ono što je teže, ali ispravno. Život bez plastike je moguć, sve je samo stvar volje, jer uostalom, tko hoće, nađe načina, a tko neće nađe ispriku.