“Vice” je američka biografska drama, svojevrsna komedija koja opisuje život jednog od najmoćnijih političara u novijoj američkoj povijesti, Dicka Cheneya. Film je režirao Adam McKay, a u njemu glumi vrhunska glumačka postava koja uključuje imena kao što su Christian Bale, Amy Adams i Steve Carell.

Dick Cheney (Christian Bale) bio je vjerni republikanski činovnik u brojnim administracijama koje je ta politička opcija imala na čelu SAD-a. Za njega kažu da je bio tih, miran čovjek koji je uvijek nešto razmišljao. Mnogo je poslovica koje govore o takvim ljudima pa jedna kineska tako kaže: „Duboka rijeka teče mirno; pametan čovjek govori tiho.“ Jedan od takvih bio je i Cheney, uvijek tu negdje, ali nikad u centru pažnje. Tada pak, kada je i nastupao javno, nastupao je mirno, kao da vodi sastanak tima za marketing neke od tvrtki koje takav tim imaju, a ne kao predstavnik jedne od najvećih i najmoćnijih političkih stranaka SAD-a. Kada su ga svi  otpisali i smatrali prošlim svršenim vremenom, Cheney je postao potpredsjednik SAD-a i to za vrijeme administracije George W. Busha. Uloga potpredsjednika, u pravilu, nije previše značajna, ceremonijalna reklo bi se, ali ne i za Cheneya. Na toj poziciji, Cheney je postao potpredsjednik s najvećim ovlastima u povijesti SAD-a te tako, mnogi kroničari povijesti kažu, najmoćniji čovjek SAD-a, pa čak i svijeta. Kako je taj put tekao te što je sve morao napraviti da bi došao tamo gdje je bio, saznat će te kad pogledate film sami.

Adam McKay poznati je hollywoodski scenarist i redatelj koji stoji iza filma iz naslova ovoga teksta. Od njegovog dosadašnjeg rada najviše se ističu filmovi kao što su „Anchorman: The Legend of Ron Burgundy“, „The Other Guys“ i za najbolje adaptirani scenarij Oscarom nagrađeni „The Big Short“. Ako ste fan filma „The Big Short“, poprilično sam siguran da će vam se svidjeti i „Vice“. Skoro ista ekipa ponovno surađuje i odrađuje dobar posao. McKay je kao redatelj i scenarist također odradio solidan posao. Ukomponirao je svoj sarkastični, pomalo bezobrazni stil pisanja sa zanimljivim pristupom pričanja priče o čovjeku koji je uvijek bio povučen i koji je svoj privatni život držao čvrsto za sebe. Ono što mu se može prigovoriti je prevelika subjektivnost u ranije spomenutom pristupu. McKay nije dopustio gledatelju da sam dođe do zaključka kakva je točno osoba o kojoj snima film, već se dobro potrudio da dođete do zaključka koje je on odredio ispravnima.

Christian Bale je jednom riječju fantastičan. Evolucija njegovog lika koji je od pijanca iz Wyominga postao jedna od najmoćnijih osoba Washington D.C.-a je odlično prikazana. Bale se u potpunosti stopio s glavnim likom, njegovim pasivno-agresivnim nastupom i monotonim, ali odlučnim dubokim glasom. Kada svemu tome dodate i odličnu masku koju mu je ekipa za to zadužena pripremila, dobijete jedan uspješni krajnji produkt. Amy Adams, Steve Carell i Sam Rockwell još jednom su odradili jako dobar posao, što samo govori kako McKay zbilja zna odraditi casting i odabrati odlične glumce za svoje projekte.

„Vice“ je jedan zanimljiv, pomalo satiričan pokušaj da se običnom narodu objasne zakulisne igre u jednoj od „najvećih demokracija“ na svijetu. Bez obzira što on to apsolutno ima svako pravo napraviti, redateljeva prevelika subjektivnost je ono što ga dijeli od ozbiljnog i u potpunosti uspješnog projekta. Ipak, film svakako vrijedi pogledati, naročito ako u obzir uzmemo činjenicu da je nominiran za nagradu Oscar u čak osam kategorija.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.