«X-Men: Dark Phoenix» američki je znanstveno fantastični film, još jedan nastavak X-Men franšize nastale u produkciji «21 Century Fox» filmskog studija. Film je režirao Simon Kinberg, a u njemu svoje uloge repriziraju James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence i ostali.

Jean Grey (Sophie Turner) jedna je od najvoljenijih i najmoćnijih mutantica.  Ipak, kada jedna od misija njene ekipe s posebnim sposobnostima, znanim i kao X-Men, pođe po zlu, Jean biva izložena tamnoj i drevnoj sili. U početku sve se čini u redu no kako vrijeme prolazi tako Jean biva sve zlobnija, moćnija i njene moći se počinju u potpunosti manifestirati van njene kontrole. Charles Xavier (James McAvoy) njen mentor i osnivač škole za osobe s posebnim sposobnostima pokušava joj pomoći, ali u tome nikako ne može uspjeti. Naravno, kako bi se slika u potpunosti zaokružila saznajemo i za određeno prljavo rublje koje su inače vjerodostojni X-Meni sakrili u ladicama prošlosti. Svemu tome još nadodajte i zločeste vanzemaljce koji žele pomrsiti planove našoj ekipi na Zemlji i dobit ćete pomalo zbunjujuću radnju filma iz naslova teksta. Kao i svaki put do sada, ako želite saznati više o radnji filma, morat ćete ga pogledati sami.

Simon Kinberg režirao je ovaj film, a njegov redateljski opus može se sažeti na jednu epizodu reboota «The Twilight Zone» tv-serije. Ipak, već dugo godina radi kao scenarist i producent te je tako radio na uspješnim filmovima kao što su «Mr. & Mrs. Smith», «Jumper» i skoro svim prijašnjim nastavcima X-Men franšize. Nažalost, vidi se da je ovo njegov redateljski prvijenac i da nije uspio iskontrolirati priču do kraja. Gubio se u ionako zamršenoj radnji filma, dijalozi su snimljeni jako nespretno i ruku na srce skoro svaka scena u kojoj dva lika razgovaraju je dosadna. Istina, film je vizualno lijepo snimljen, ali s obzirom na to da je film trebao izaći još prošle godine i da su uistinu imali jako dugo vremena raditi na njemu u post-produkciji, moglo se to izvesti nešto bolje.

Gluma u filmu je uistinu dobra, Sophie Turner je solidno iznijela glavnog nositelja radnje, bila je uvjerljiva i može se uočiti svojevrsna emotivna turbulencija kroz koju njen lik prolazi. James McAvoy i Michael Fassbender su standardno dobri, ne mogu se sjetiti kad su njih dvoje bili loši u ičemu gdje bi se pojavili. Ostaje žal za ulogom Jessice Chastain koja je ponovno na visini zadatka, ali njen lik antagonista je toliko ne zanimljiv i isprazan da ga čak ni njena dobra gluma nije uspjela izvući.

Ovaj nastavak X-Men franšize razlikuje se od ostalih po tome što je ovo zadnji snimljen u produkciji «21st Century Fox-a». The Walt Disney Company“ je u ožujku 2019 kupio „21st Century Fox“, a s obzirom na to da je Disney još ranije kupio i „Marvel Studios“ vrlo vjerojatno ćemo vidjeti kako X-Men napokon ulaze u MCU. Spidermanov povratak u MCU bio je pun pogodak i najtoplije se nadam kako će Marvel donositi spretnije produkcijske odluke od Fox-a.

Više informacija o filmu i terminima prikazivanja pogledajte na http://www.blitz-cinestar.hr.